Universiteit Leiden onderzoekt stoppen met Facebook

De Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit Amsterdam gaan onderzoeken waarom sommige mensen succesvol kunnen stoppen met Facebook. Ook wordt onderzocht of ze correct kunnen voorspellen wat voor effect dat heeft.

In 2014 werd de website 99 Days of Freedom gelanceerd, een initiatief van creatief bureau Just uit Leiden. De site biedt gebruikers extra ondersteuning: ze krijgen een simpel stappenplan aangereikt, een persoonlijke timer en toegang tot de forums met ‘lotgenoten’.

Onderzoek
Met medewerking van deze deelnemers gaan Prof. dr. Wilco van Dijk (Universiteit Leiden), Dr. Guido van Koningsbruggen en Dr. Jaap Ouwerkerk (beiden Vrije Universiteit Amsterdam) onderzoeken welke persoonskenmerken deelnemers bezitten die met succes de uitdaging vol weten te houden.

Negatieve effecten
Facebook blijkt de nodige negatieve effecten op gebruikers te hebben. Sommigen voelen zich door het sociale medium minderwaardig, krijgen concentratieproblemen of vinden het gewoon een vervelende tijdslurper. Genoeg reden voor een hoop gebruikers om te stoppen.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×