De bewoners van de Stationspleinflat vrezen overlast als er 1000 nood fietsenstallingen op het parkeerterrein achter hun flat worden geplaatst. (Foto's: Chris de Waard en Reanne van Kleef).

Bewoners Stationspleinflat woest over tijdelijke fietsenstallingen

De Huurdersvereniging Stationsflats Leiden baalt van de gemeentelijke plannen om 1000 tijdelijke fietsenstallingen neer te zetten op het Morssingelterrein. Dat is de parkeerplaats achter de ‘Berlijnse Muur’ zoals de lange flat tegenover het busstation ook wel genoemd wordt.

Reanne van Kleef in gesprek met Harold Fonk (Huurdersvereniging Stationsplein) over de bezwaren van de bewoners tegen het plaatsen van duizend fietsenstallingen op het Morssingelterrein.

20140623_202015De bewoners zijn bang voor parkeerproblemen en vrezen allerlei soorten overlast als er vanaf maart duizenden fietsers via de smalle Haverzakgang het terrein op en af moeten. De plaatsing van 1000 fietsenstallingen gaat ten koste van 62 parkeerplekken. Volgens de gemeente is die angst niet terecht. Zelfs op de drukste momenten zijn er plekken vrij op het parkeerterrein.

doorgang01De onderdoorgang naar het Stationsplein weer openmaken is één van de maatregelen die de bewoners voorstellen.

Vanavond gaat de huurdersvereniging proberen om de politiek te overtuigen af te zien van het in hun ogen onzalige plan. Onder meer met de overhandiging van een petitie. Dat ze daarin slagen lijkt niet waarschijnlijk. De tijdelijke stallingen komen er op verzoek van de Leidse raad die in november een motie aannam van VVD-raadslid Dorien Verbree. Daarin riep de raad wethouder Laudy op om voor maart dit jaar 1500 nood fietsenstallingen te realiseren in het Stationsgebied. Ze blijven er staan tot de oplevering van het nieuwbouwproject De Lorentz in 2019. Dat gebouw krijgt een ondergrondse stalling voor 4.800 fietsen plus ruimte voor zo’n 200 bak- en andere grote fietsen.

Op het parkeerterrein worden 62 parkeerplaatsen en een tussenliggende rijbaan opgeofferd voor de plaatsing van 900 nood fietsenstallingen en 100 plekken voor bakfietsen en andere bovenmaatse rijwielen.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×