Ook in maart 2015 was Pfeijffer in Leiden. Toen nam hij het eerste exemplaar in ontvangst van de dichtbundel 'Zinnen op een Schoonheid' van dichter en Sleutelstad-medewerker Han Ruijgrok. (Archieffoto: J.P. Kranenburg).

Idyllen wint; Pfeijffer valt weer in de prijzen

De Leidse dichter, schrijver en classicus Ilja Leonard Pfeijffer is de winnaar van de VSB Poëzieprijs 2016. Dat is de prijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. De 48-jarige schrijver krijgt de prijs voor zijn bundel Idyllen. Dat maakte de jury afgelopen avond bekend tijdens de prijsuitreiking in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen.

anne_reitsma

Een van Pfeijffer’s Leidse vrienden is schilder Casper Faassen die zich nog goed herinnert waar het idee voor de dichtbundel ontstond. Achter de flipperkast!.

(Foto: Anne Reitsma, via instagram).

De winnende dichtbundel “zingt, knarst, fabuleert, droomt en barst uit zijn voegen van een nauwelijks te remmen dichterlijke droom”, oordeelt de jury onder voorzitterschap van Kees ’t Hart. Die noemt de bundel “bijzonder en meesterlijk” en roemt Pfeijffer omdat hij de grote woorden niet schuwt. “Hij is niet bevreesd voor wilde dichtregels en onversneden bravoure.”

Ilja Leonard Pfeijffer draagt het gedicht Idyllen / nummer 6 voor.

Pfeijffer krijgt 25.000 euro en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen. Voor Idyllen ontving de dichter kortgeleden ook de Jan Campert-prijs. Pfeijffer debuteerde als dertigjarige in 1998 met de bundel Van de vierkante man, die toen meteen al werd genomineerd voor de VSB Poëzieprijs.

Voor de prijs waren vijf dichtbundels genomineerd. Ook de dichters Pieter Boskma, Geert van Istendael, Toon Tellegen en Maud Vanhauwaert dongen mee. De jury koos de genomineerde titels uit 114 bundels die waren ingezonden.

De uitreiking van de VSB Poëzieprijs luidt de Poëzieweek 2016 in, die donderdag begint. De hele week vinden in Nederland en Vlaanderen vele activiteiten plaats rond poëzie en gedichten.

Ilja Leonard Pfeijffer woont tegenwoordig het grootste deel van het jaar in de Italiaanse stad Genua. Een paar keer per jaar komt hij naar Leiden. Voor litterair festival de Leidse Olympus bijvoorbeeld. “En in maart om zijn nieuwe boek te promoten dat dan uitkomt”, verklapt zijn zaakwaarnemer Michaël Roumen die volgende week afscheid neemt als cultuurmakelaar in Leiden.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×