Erick van Zuylen. Hier bij de diesviering van de universiteit, is per 1 maart de nieuwe pedel. (Foto: Emile van Aelst).

Custos Erick van Zuylen nieuwe pedel Universiteit Leiden

Hoe hoort het eigenlijk volgens de etiquette? Landelijk zijn er dan twee namen die meteen boven komen drijven. Schrijfster Amy Groskamp-ten Have die er in 1939 het standaardwerk ‘Hoe hoort het eigenlijk?’ over schreef en Jort Kelder die op dat etiquetteboek een serie televisieprogramma’s baseerde. In Leiden is er ook zo’n man. Zijn naam? Erick van Zuylen. Als custos van het Academiegebouw in dienst van de Universiteit Leiden. Een titel die hij koestert. De term ‘Facility Manager’ die de universiteit tegenwoordig zelf voor die functie gebruikt, zal hij niet snel bezigen.

erickvanzuylen2Vanwaar bovenstaand intro? Welnu… Erick gaat een nieuwe functie bekleden. Een bijzondere. Opnieuw in dienst van de universiteit. Eéntje die hem op het lijf is geschreven. Weinigen hebben een baan met meer decorum. Hoewel hij ook in zijn huidige functie onlangs de koning nog de hand kon schudden tijdens een bezoek aan Leiden is de functie die hij gaat bekleden er écht een met veel aanzien. In elk geval in de universitaire wereld. 

(Foto links: Jos van den Broek, foto rechts: Emile van Aelst).

Erick van Zuylen volgt per 1 maart aanstaande Willem van Beelen op als Pedel bij de universiteit. De pedel is de functionaris die bij de universiteit onder meer verantwoordelijk is voor de datum van promoties. Bij de promotie zelf heeft de pedel ook een belangrijke rol. Zeker voor de promovendus in kwestie. Zodra de pedel binnenkomt, met zijn scepter drie keer op de vloer stampt en luid ‘Hora Est’ (het is tijd) roept, is de promotiekandidaat bevrijd van het zenuwslopende ceremonieel.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×