De Minigrail was de afgelopen maanden ook voor het publiek te zien. Als onderdeel van de tentoonstelling Einstein & Friends in Museum Boerhaave. Op de foto onder andere Giorgio Frossati en Arlette de Waard direct naast de bolvormige antenne. (Archieffoto: Chris de Waard).

Gravitatiegolven gemeten: relativiteitstheorie Einstein bewezen

Een onderzoeksgroep van de American University in Washington DC heeft zwaartekrachtgolven gemeten. Er wordt al vele jaren op veel plekken in de wereld geprobeerd om het bestaan van die ‘gravitational waves’ aan te tonen. Ook in Leiden. Aan de universiteit liep jarenlang het project MiniGRAIL (Gravitational Radiation Antenna In Leiden) onder leiding van professor Giorgio Frossati. Dat is uiteindelijk gestopt zonder doorbraak. Nu is het dus alsnog gelukt. Weliswaar niet in Leiden, maar in Washington DC. Met de waarneming is de relativiteitstheorie van Einstein bewezen.

De Leidse natuurkundige Arlette de Waard is in 2003 gepromoveerd op de Minigrail en vertelt over de doorbraak aan Reanne van Kleef.

Op dit moment wordt er een persconferentie gegeven (LIVE) met meer dan 80.000 kijkers.

Advertentie

Leiden Science minigrail


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×