Het voorterrein van het LUMC is de afgelopen maanden opnieuw ingericht. Over de manier waarop is Dick de Vos van de Partij voor de Dieren niet te spreken: "Dit is een ecologische kaalslag!" (Foto: Buro JP).

Partij voor de Dieren: "Voorterrein LUMC ecologische misser"

De herinrichting van het terrein voor het LUMC is een ecologische misser. Dat stelt fractievoorzitter Dick de Vos van de Partij voor de Dieren. “Waar voorheen een grasveld was, is nu een gebied ontstaan met kunstmatige heuveltjes, zo te zien beplant met één enkele siergrassoort en verder opgevuld met houtsnippers.

Het voorterrein zoals het vroeger was en tijdens de herinrichting. Op de hoofdfoto het eindresultaat.

Deze ecologische kaalslag staat bovendien in schril contrast met de biodiversiteitsdoelstellingen van de gemeente”, aldus De Vos. “Vroeger zag je op het grasveld voor het LUMC nog weleens groepjes studenten zitten en vogels konden er foerageren. Ik heb er bijvoorbeeld weleens een groene specht mieren zien eten.”

Dick de Vos over de ‘ecologische woestijn’ zoals hij de ingerichte ruimte voor het LUMC noemt.

De PvdD stelt er nu vragen over aan het stadsbestuur en wil weten hoe dat de ecologische waarde van het terrein beoordeelt. Vóór en ná de herinrichting. Datzelfde wil De Vos weten over de recreatieve waarde van de aangelegde tuin die door het ziekenhuis zelf wordt omschreven als een glooiend graslandschap. “In werkelijkheid is het een ecologische kaalslag geworden met enkel siergrassen. Daar kan geen vogel of vlinder voeding van halen.”

Hoewel het terrein eigendom is van het LUMC gaat het hier volgens de Partij voor de Dieren feitelijk om openbare ruimte. De Vos wil daarom van de gemeente weten hoe die betrokken is geweest bij de herinrichting en de daarbij gemaakte keuzes. “Hoe verklaart het college het verschil tussen enerzijds het stimuleren van groene (particuliere) tuinen en anderzijds een grote terreineigenaar die met een ontwerp komt dat haaks staat op de biodiversiteitsdoelstellingen van de gemeente?”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×