OM eist 30 maanden tegen Roemeens paar voor oplichting bejaarden

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren een onvoorwaardelijke celstraf van 30 maanden tegen een Roemeense man en vrouw geëist. De twee worden er van beschuldigd tien bejaarde slachtoffers te hebben opgelicht. Enkele slachtoffers kwamen uit Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest.

Het duo sloeg in 2014 en 2015 verschillende keren toe in en bij supermarkten. De oplichters maakten met hun misdaden een buit van bijna 25.000 euro. Naast Leiden en de regiogemeenten waren de twee actief in Waddinxveen, Zeist, Den Haag, Amstelveen, Lisse en Aalsmeer.

Werkwijze
Uit de geroutineerde werkwijze van de oplichters bleek dat zij het vaker hebben gedaan. De twee zochten in een supermarkt een bejaard slachtoffer uit en gingen bij het afrekenen dichtbij het slachtoffer staan. Vervolgens zorgde de vrouw voor afleiding. Ondertussen keken de twee de pincode van de verdachte af, om vervolgens de pinpas te stelen.

Bandieten
Volgens de Officier van Justitie zijn de twee ‘mobiele bandieten’. Dat houdt in dat de Roemenen zonder enig geld naar het land zijn gekomen en door middel van oplichting aan hun geld kwamen. De twee waren ook actief in andere Europese landen, blijkt uit hun strafblad. “Het ziet ernaar uit dat zij alleen naar Nederland zijn gekomen om diefstallen te plegen”, aldus de officier. “Stelen was bij verdachten geen incident maar een manier van leven.”

Kwetsbaar
De officier neemt het de verdachten kwalijk dat zij bewust gekozen hebben voor kwetsbare slachtoffers. Alle gedupeerden waren tussen de 79 en 88 jaar oud. “Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden was de enige passende reactie”, vindt de officier. “Het beeld moet bestreden worden dat je in Nederland gemakkelijk wegkomt met het plegen van dergelijke delicten.”

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×