Door acties van Jongeren Op Gezond Gewicht om te pleiten voor een gezondere levensstijl, zoals in het verleden tegen snoepautomaten op scholen, is het aantal jongeren met overgewicht in Leiden de afgelopen jaren gedaald. (Foto: Archieffoto).

Steeds minder Leidse jongeren met overgewicht

Het aantal jongeren met overgewicht in Leiden is de afgelopen jaren afgenomen. Mede dankzij de inzet van Jongeren Op Gezond Gewicht Leiden, is het percentage jongeren met overgewicht gedaald van 12,8 procent naar 11,4 procent. Leiden loopt daarmee uit op het landelijke gemiddelde van 13 procent overwicht en 3 procent obesitas.

Ondanks dat het aantal jongeren met gewichtsproblemen, de afgelopen dertig jaar met veertig procent is gestegen, is het aantal jongeren met overgewicht in Leiden de afgelopen jaren afgenomen. Dat blijkt uit cijfers van GGD Hollands Midden. Zij meten jaarlijks een groep basisschoolscholieren uit groep twee en zeven. Leiden is sinds 2011 een Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) gemeente. Lokale partijen in Leiden zetten zich in voor kinderen met als doel het creëren van een gezonde levensstijl die voor jongeren vanzelfsprekend moet worden.

Initiatieven
Landelijk zijn er veel thema’s zoals Drink Water, Gratis Bewegen en Groente en Fruit opgezet door Jongeren Op Gezond Gewicht. JOGG Leiden heeft binnen die thema’s veel initiatieven opgezet en gesteund. Zo werden scholen gestimuleerd om hun voedingsbeleid aan te passen en werd er een Leidse Speeltuinenactie georganiseerd. Daarnaast werden met de JOGG-Challenge honderden kinderen in beweging gebracht.

Samenwerking
Dit jaar legt JOGG Leiden vooral de focus op de communicatie tussen scholen in instellingen in Leiden Noord. Er zijn meer afspraken gemaakt met oog op de doorverwijzing van kinderen met overgewicht en obesitas naar instellingen die hulp kunnen bieden. Consultatiebureaus en schoolartsen mogen nu indicatiestellingen doen. De huisarts kan vervolgens het kind en gezin laten deelnemen aan een speciaal ontwikkeld leefstijlprogramma.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×