Erick van Zuylen (rechts) neemt de staf en toga over van zijn voorganger Willem van Beelen (links). (Foto: stadsfotograaf Monique Shaw).

Kennismaken met nieuwe pedel van Universiteit Leiden Erick van Zuylen

Erick van Zuylen heeft afgelopen week officieel zijn nieuwe positie als pedel van de Universiteit Leiden ingenomen. Van Zuylen was al langere tijd werkzaam bij de universiteit als custos, ook die functie blijft hij naast zijn nieuwe rol als pedel bekleden. Hij zal de nieuwe functie niet in zijn ééntje uitvoeren, zijn collega Frank Geerlings zal ook werk verrichten als pedel. “Ik vind het een ontzéttend mooie baan, moet ik zeggen”, aldus Van Zuylen.


Erick van Zuylen sprak met verslaggever Rolf Eijgenraam over zijn nieuwe baan als pedel.

De pedel vervuld een belangrijke ceremoniële rol bij verschillende activiteiten van de universiteit. Zo is de pedel altijd aanwezig bij belangrijke buitenlandse en koninklijke bezoeken. Zo ontmoette Van Zuylen’s voorganger Willem van Beelen onder andere Nelson Mandela, VN-secretaris Ban Ki-Moon en toenmalig Koningin Beatrix. “Ik heb nog geen idee wie de eerste grote wereldburger is die ik mag ontmoeten, dat is nog afwachten”, aldus Van Zuylen. “Ik kijk er naar uit.”

Promotie
Daarnaast is Van Zuylen als pedel vanf heden de functionaris die bij de universiteit verantwoordelijk is voor de datum van promoties. Bij de promotie zelf heeft de pedel ook een belangrijke rol. Zeker voor de promovendus in kwestie. Zodra de pedel binnenkomt, met zijn scepter drie keer op de vloer stampt en luid ‘Hora Est’ (het is tijd) roept, is de promotiekandidaat bevrijd van het zenuwslopende ceremonieel. “Ik houd van deze tradities en wil ze ook zeker in stand houden”, vertelt Erick van Zuylen, “ik vind het mooi dat de Universiteit Leiden mee gaat in de moderne tijd, maar ook blijft vast houden aan die tradities. We gaan wel kijken of we het benaderen van examenkandidaten wat frivoler kunnen maken.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×