Bewoners van de Pieter Gerritz Speckhof hebben al maanden last van overlast. Zij hebben de doorgangen van het hofje nu gebarricadeerd. Bewoners zijn de vernielingen en het geluidsoverlast helemaal zat. (Foto's: Siem van der Salm).

Bewoners van het Speckhofje barricaderen ingangen tegen overlast

De bewoners van het Pieter Gerritz Speckhof, dat schuin naast de Pieterskerk ligt, hebben beide toegangen naar het hofje gebarricadeerd. De bewoners ondervinden al maanden veel overlast. Het hofje heeft wekelijks meerdere malen te maken met vandalisme, geluidsoverlast en mensen die tegen de muren urineren.

Siem van der Salm sprak met Pieter Boddaert, bewoner van de Pieter Gerritz Speckhof, over de overlast waar de bewoners van het hofje last van hebben.

De bewoners zijn het helemaal zat: ”Afgelopen nacht was het ook weer raak: Tuinmeubels werden vannacht omgeschopt en bloemputten zijn kapot gegooid. Niet te vergeten de urinelucht die je ’s ochtends ruikt als je naar buiten stapt. Normaal gesproken hebben we vooral overlast van donderdag tot en met zaterdag wanneer de jongeren uitgaan. Helaas komt het dus aan het begin van de week ook regelmatig voor”, aldus Pieter Boddaert, bewoner van het hofje.

Makkelijke doorgang
Het hofje is voor veel mensen een snelle doorgang van de Lange brug naar het Pieterskerkhof bij de Pieterskerk. Ook ’s avonds en ’s nachts zijn de ingangen geopend. Die mogen door onbekende redenen niet dichtgemaakt worden van Libertas, de verhuurder van de woningen. Daarnaast krijgen de bewoners weinig hulp van de gemeente.

Veel jongeren blijven het hofje dan ook  gebruiken om er tot in de late uren te zitten en zorgen voor veel overlast. ”We vinden naast de kapot gemaakte meubels ook vaak gebruikte condooms en poep in ons poortje, Dat is gewoon heel erg smerig”, aldus Boddaert.

‘Een oase van rust’
‘Een oase van rust’, zo staat het hofje ironisch beschreven op de website van Libertas. De organisatie kan de bewoners niet antwoord geven op de vraag waarom het hofje niet in de avonduren dicht kan. ”We hebben al diverse keren aan Libertas gevraagd om er wat aan te doen en wat de redenen zijn dat het hofje open moet blijven, maar telkens krijgen we een antwoord waar we niets mee kunnen. Het hofje moet sowieso tot 23.00 uur open blijven volgens de verhuurder, maar wat daar de reden van is kan Libertas ook niet zeggen”, aldus Boddaert.

”We staan machteloos”
Naast Libertas, die de bewoners het meeste tegenwerkt bij de afsluiting van het hofje, krijgen de bewoners ook weinig steun van de gemeente. Die zegt daarvoor te weinig meldingen van de politie te krijgen en concluderen daarom dat de overlast wel meevalt.

Dat de politie ‘weinig’ meldingen krijgt klopt ook wel volgens de bewoners. ”Moeten we dan om elke plasje, elke luide stem of vernieling de politie gaan bellen? Het gebeurt bijna dagelijks! Ten eerste duurt het vaak lang voordat de politie komt bij dit soort meldingen en dan zijn de daders vaak alweer weg. Ten tweede heeft de politie al genoeg te doen en wij begrijpen ook dat ze niet altijd kunnen komen. Zij vroegen ons zelfs al eens waarom we het niet gewoon op slot doen, het is erg dubbel dat we dat dus simpelweg niet mogen doen van Libertas en de gemeente.

 

 

 

Afgelopen nacht werden de tuinmeubels omgegooid en werden bloempotten kapot gesmeten. Overlast waar de bewoners wekelijks mee te maken hebben. Zelfs de muren worden langzamerhand geel van de urine. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×