Wethouder Paul Laudy overhandigt namens de gemeente de eerste historische steen aan Rens Heruer de Historische Vereniging Oud Leiden (Foto's: J.P. Kranenburg)

Paul Laudy overhandigt gevelsteen aan de Historische Vereniging Oud Leiden

Rens Heruer van de Historische Vereniging Oud Leiden ontving vanmiddag uit handen van wethouder Paul Laudy historische stenen uit het pand aan de Stationsweg 37. Een deel van de panden aan de Stationsweg worden gesloopt in verband met de realisatie van het nieuwe multifunctionele kantoorpand De Lorentz.


Reanne van Kleef was aanwezig bij de overhandiging van de historische stenen en sprak met Rens Heruer, voorzitter van het bestuur van de Historische Vereniging Oud Leiden, Paul Laudy, wethouder Bouw en Openbare Ruimte, en Annelies van Leeuwen- Van der Stoep, oud lid van werkgroep geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden.

“Wij hebben een paar jaar geleden geprotesteerd tegen de sloop van dit pand,” vertelt Annelies van Leeuwen- Van der Stoep, oud lid van werkgroep geveltekens van de Historische Vereniging Oud Leiden. “Helaas was het hele pand niet te redden. Nu is de gemeente zo vriendelijk geweest om de gevelstenen op hun kosten er uit te halen.”

Verschillende stenen werden overhandigd aan de Historische Vereniging Oud Leiden. Onder andere een steen met de naam van de architect van het gebouw. Van der Heijden heeft meerdere gebouwen in Leiden ontworpen. Verder werden er stenen ornamenten verwijderd. “We gaan de stenen eerst opslaan en dan gaan we er een andere plek voor zoeken,” vertelt Rens Heruer, voorzitter van het bestuur van de Historische Vereniging Oud Leiden. De HVOL hoopt met de andere zogenaamde ‘weesstenen’ een weesstenen muur te kunnen bouwen.

“Het is fijn dat er bij de gemeente het besef dat het in Leiden er niet alleen om gaat om dingen weg te halen maar om dingen ook te bewaren als het nuttig en nodig is,” aldus Rens Heruer.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×