Onderzoek naar eiwitten en Alzheimer, grammaticale Koolmezen, crowdfunding voor onderzoek en Pi-dag

SCIENCE 071 logo

 

Vandaag in de uitzending van Science071: veel interessante gasten, wetenschapsnieuws, Pi-dag en voor het eerst de wetenschapsagendarubriek als uitsmijter.

 

 

De uitzending begon met een interview met natuurkundige Martina Huber, over haar vandaag gepubliceerde onderzoek naar het eiwit dat betrokken is bij de ziekte Alzheimer. Huber heeft met haar onderzoeksteam een nieuwe methode ontwikkeld om het gedrag van dit eiwit, Amyloid bèta, te bestuderen. Met dit onderzoek is volgens velen een nieuwe stap gezet in de richting van behandeling van deze ziekte.

Professor Carel ten Cate vertelde over de grammatica van koolmezen. Kunnen dieren echt denken en een ’taal’ gebruiken zoals wij mensen dat doen? Door een groep internationale onderzoekers lijkt dit nu te zijn aangetoond; de dieren beheersen heuse grammatica. Zij zeggen het eerste bewijs te hebben geleverd voor het gebruik van zinsbouw in de communicatie van dieren. Hoogleraar diergedrag Carel ten Cate van de Universiteit Leiden legde een en ander aan ons uit.

Saskia Heijnen praatte ons daarna bij over een nieuwe inventieve manier om wetenschappelijk onderzoek  te financieren: via crowdfunding. Wetenschappelijk onderzoek dat mogelijk gemaakt wordt door donateurs; met het geld hoopt Heijnen binnenkort samen met professoren Lorenza Colzato en Armin Kibelenaar de relatie tussen sport en kanker te gaan onderzoeken.  

Onze wetenschapsredacteur IJsbrand Terpstra belichtte daarnaast nog een aantal opmerkelijkheden in de wondere wereld van de wetenschap: een oud schip van Medemblikse makelij op de Finse zeebodem, bijzondere wiskundige manieren om software foutlozer te maken, de computer die van de mens won in de beroemde Go-wedstrijd en meer!

Redacteur Lieuwe van Slooten legde in ‘Het WetenschapsWeetje van de Week’ alles uit over het getal Pi en hoe het getal gevierd wordt op Internationale Pi-Dag. Luister het hieronder terug.

Tot slot belden we aan het einde van de uitzending nog met Universitair Docent Chinese taal en literatuur Anne Sytske Keijzer over de filmscreening van de documentaire ‘The Road to Hainan’  op dinsdag 22 maart in het Leidse Lipsiusgebouw. Daarbij zullen behalve Keijzer ook mensenrechtenadvocaat Teng Biao, die gevolgd wordt in de documentaire, en regisseur Wang Nanfu aanwezig zijn om in discussie te gaan met het publiek. Luister hier terug wat er zo bijzonder is aan de bijeenkomst en ‘The Road to Hainan’. 

 

Advertentie

Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×