Rectoren van de Universiteit Leiden en de Universidade de São Paulo tekenen verklaring (Foto: Twitter Carel Stolker).

Universiteit Leiden bezoekt São Paolo

De Universiteit Leiden brengt tot 18 maart een bezoek aan Brazilië. Tijdens het verblijf  werkt de Universiteit Leiden aan de relaties in Brazilië. Maandag stond de eerste dag in het teken van samenwerking met wetenschappers in São Paolo.

Rector magnificus Carel Stolker leidt de delegatie, die verder bestaat uit afgevaardigden van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen, de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, het LUMC, het Centre for Science and Technology Studies, antropologie en de Faculteit der Archeologie.

Overeenkomst
Maandag begon het programma in São Paulo. De delegatie bezocht hier Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo, de organisatie die het wetenschappelijk onderzoek in de staat São Paulo financiert. FAPESP-president José Goldemberg en rector Carel Stolker ondertekenden een overeenkomst waarin beide instellingen afspraken maken over verdere samenwerking. Door deze overeenkomst kunnen Leidse en Braziliaanse onderzoekers in de toekomst gezamenlijk onderzoeksprojecten starten, seminars en workshops organiseren en worden uitwisselingen van promovendi en onderzoekers mogelijk.

Om deze afspraken direct concreet te maken, organiseerde FAPESP een workshop waarin Leidse wetenschappers hun onderzoek presenteerden aan hun collega-wetenschappers uit de staat São Paulo. Ze bespraken Leids onderzoek op het gebied van scientometrics, rechten, levenswetenschappen en natuurkunde

Parteruniversiteit
Later op de maandag ontmoetten de rectoren van de Universiteit Leiden en Universidade de São Paulo (USP) elkaar. Deze universiteit was de eerste partneruniversiteit van Leiden in Brazilië; beide partijen werken al hecht samen sinds 1994. De USP wordt gezien als de belangrijkste universiteit in Latijns-Amerika. De rectoren tekenden een nieuwe overeenkomst die studenten geesteswetenschappen in staat stelt een deel van hun studie in São Paulo door te brengen.

De Leidse delegatie verblijft nog de hele week in Brazilië om universiteiten en overheidsorganisaties in São Paulo, Brasilia en Rio de Janeiro te bezoeken.

Leiden Onderwijs Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×