Bij de aanslagen in Brussel kwamen vermoedelijk al 35 mensen om het leven. (Foto: Twitter).

Burgemeester Lenferink reageert met verslagenheid op aanslagen Brussel

Burgemeester Henri Lenferink heeft in een open brief verslagen gereageerd op de aanslagen in Brussel, die gisterochtend plaatsvonden. “Weer een aanslag, onze verslagenheid en verontwaardiging is groot”, aldus de burgemeester. “Opnieuw is er een groot aantal onschuldige slachtoffers, opnieuw een poging onze open en democratische samenlevingen geweld aan te doen, onze manier van leven te treffen. Daarmee zijn de aanslagen op ons buurland ook een aanslag op ons.”

Gisterochtend gingen er in korte tijd bommen af op vliegveld Zaventem en metrostation Maalbeek in Brussel. Bij de aanslagen kwamen ‘ongeveer 31 mensen’ om het leven, zo liet minister van volksgezondheid De Block op de radio weten. Een woordvoerder van het vliegveld geeft aan dat het dodental van de aanslagen op Zaventem van 10 naar 15 is gestegen. Dat zou het complete dodental op 35 brengen. Ziekenhuizen en veiligheidsinstanties hebben dit nog niet bevestigd.

henri_lenferink

(Archieffoto: Chris de Waard).

‘Woorden maken verschil’
“Dit is ook een aanslag op onze vrijheid en op onze veiligheid”, stelt de burgemeester. “Na deze zoveelste gruweldaad weten we nauwelijks meer hoe te reageren. Wat vaker gebeurt went, maar wij mogen dit niet normaal gaan vinden. En al lijken woorden geen verschil te maken, dat doen ze wel. Of het nu gaat om Parijs, Istanboel of Brussel, we moeten blijven getuigen van onze afkeer. En dat doe ik dan ook.”

“Uiteraard gaan in de eerste plaats onze gedachten uit naar de familie, vrienden, en kennissen van de slachtoffers, maar ook naar het gehele Belgische volk, waarmee wij ons door onze gezamenlijke geschiedenis en onze geografische nabijheid zo nauw verbonden voelen”, aldus Lenferink. “Ik heb de Belgische ambassadeur in ons land dan ook van onze gevoelens van medeleven in kennis gesteld.

Gevaar ontwrichting samenleving
“Het gevaar bestaat dat deze terroristische aanslagen onze samenleving ernstig ontwrichten, dat groepen mensen tegenover in plaats van naast elkaar komen te staan. Dat mag niet gebeuren want dat is immers waar de daders van deze aanslagen op uit zijn”, stelt burgemeester Lenferink. “We moeten schouder aan schouder onze gemeenschappelijke waarden blijven verdedigen en gezamenlijk uiting geven aan onze collectieve afkeer van deze acties. Op die manier houdt een democratische samenleving als de onze stand.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×