Mustafa Kus organiseerde eind vorig jaar een middernachtelijke 'vredeswake' bij de Pieterskerk. Daar kwam vrijwel niemand op af. Onder andere omdat de actie zo halsoverkop was georganiseerd dat het bij vrijwel niemand bekend was. (Archieffoto: Chris de Waard).

Mustafa Kus wil doodskistenactie uit solidariteit met slachtoffers Brussel

Mustafa Kus – in Leiden onder meer bekend als bestuurslid van de SP en van het project Omalief waarbij Turkse jongeren zich inzitten voor eenzame ouderen in hun eigen omgeving – wil een actie opzetten als steunbetuiging aan de slachtoffers van alle aanslagen op de hele wereld. Aanleiding zijn de aanslagen die gisteren werden gepleegd in Brussel.

Kus kiest voor de uitvoering van zijn actie dit maal wel voor een zeer morbide uitvoering. Hij wil vijf doodskisten op het Pieterskerkhof zetten met daarbij de vlaggen van Frankrijk, België, Turkije, Spanje en Denemarken. Landen waar aanslagen zijn gewest. Kus: “Deelnemers aan de actie kunnen dan om de beurt vijf minuten in een kist gaan liggen. Zo geven we een signaal af dat we ons eigen leven overhebben voor elkaar!”

Kus wilde eigenlijk vanavond al zijn actie ‘EEN UUR DOOD VOOR ANDEREN’ houden, maar omdat hij niet zo snel aan lijkkisten kan komen, wil hij zijn plan nu aanstaande zaterdag ten uitvoering brengen. “Even een shock is juist de bedoeling om er meer aandacht en gevoel te krijgen. De shock hierbij is natuurlijk niks in vergelijking bij het echte gebeuren en wat die mensen hebben gevoeld.” Als het Kus niet lukt om doodskisten te regelen, wil hij zijn actie doorzetten zonder de kisten.

Alleen solidair zijn is volgens Kus niet genoeg meer. “Er moet een nog sterker signaal afgegeven worden, een nog verdergaand en vastberadener signaal. Ik wil hiermee eigenlijk zeggen ‘Wie aan één van ons komt, komt aan ons allen. Wij zijn allen één, Wij blijven elkaar steunen ook al zouden jullie ons ook doden.”

Hopelijk praat iemand hem het onzinnige plan uit zijn hoofd. Voor dood liggen in een lijkkist uit naam van solidariteit is immers een krankzinnig idee. Kus treedt sinds enige tijd keer op keer nadrukkelijk op de voorgrond bij zaken die de samenleving raken. Zo organiseerde hij vorig jaar ook al een overhaaste middernachtelijke wake na de aanslagen in Parijs. Die ‘gretigheid’ gaat steeds meer mensen tegenstaan. Het zou wellicht goed zijn als Kus zijn kennelijk tomeloze energie in acties zou steken waarbij hij de samenwerking met anderen zoekt. Dat leidt hopelijk tot meer weloverwogen en breder gedragen uitingen van solidariteit.

Leiden Opinie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×