Statenfractie GroenLinks bezorgd over gevolgen kernramp

De Statenfractie van GroenLinks wil van het provinciebestuur weten of in Zuid-Holland wel voldoende is voorbereid op een eventueel incident met een kerncentrale. In Zuid-Holland zelf staan weliswaar geen kerncentrales maar in Zeeland wel. “Het Belgische Doel en Borssele in zeeland lijken ver weg, maar bijna heel Zuid-Holland valt binnen de gevarenzone van 100 kilometer die Minister Schippers hanteert voor het uitdelen van jodiumpillen”, aldus Statenlid Berend Potjer van GroenLinks Zuid-Holland. Hij wil weten of er goede evacuatieplannen zijn en ook hoe in Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer, Dordrecht, Delft, Leiden, Gouda en de rest van Zuid-Holland jodiumpillen uitgedeeld gaan worden als er radioactief jodium vrijkomt.

Potjer: “De afgelopen maanden zijn de kerncentrales in België geregeld met misstanden in het nieuws geweest en internationaal leven er zorgen over de veiligheid van de Nederlandse kerncentrales. We hebben het provinciebestuur daarom gevraagd hoe het is gesteld met de kerncentrale van Borssele en of Zuid-Holland wel voldoende voorbereid is op eventuele incidenten.”

Vorige maand kondigde minister Schippers (Volksgezondheid) aan dat ze vindt dat Nederlanders die binnen een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen over jodiumpillen moeten beschikken. Door het slikken van deze pillen wordt de kans op het krijgen kanker fors kleiner, omdat het jodium wordt opgenomen in de schildklier die daardoor geen radioactief jodium meer opneemt.

Politiek Regio jodiumpillen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×