(Foto's: Marco de Swart).

15 miljoenste VVN Verkeersdiploma uitgereikt in Leiden

Vanmorgen is aan groep 7 van de basisschool ‘t Klankbord in de Stevenshof het 15 miljoenste VVN Verkeersdiploma uitgereikt door minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) en TV-presentator en de ‘mol’ van 2016 Klaas van Kruistum. In het hele land doen basisscholen vandaag mee met het schriftelijk Verkeersexamen. De komende weken worden leerlingen uit groep 7 en 8 ook in de praktijk op de fiets getest voor het landelijk praktijkexamen.

Veilig fietsland

Volgens een Europees rapport dat vorige week is uitgekomen, behoort Nederland tot de top drie van veiligste verkeerslanden in Europa. Minister Schultz juicht de examens toe: “Het is enorm belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd samen met hun ouders deelnemen aan het verkeer, zowel lopend als op de fiets. Door samen met hun ouders verkeerservaring op te doen, leren kinderen al vroeg hoe ze op een veilige manier naar school of naar bijvoorbeeld hun sportclub kunnen gaan.” Bij de uitreiking was ook directeur Felix Cohen van Veilig Verkeer Nederland aanwezig: “Op school leer je de verkeersregels en oefen je verkeersvaardigheden, maar ervaring opdoen in het échte verkeer, dat doe je vooral buiten de schoolmuren.”

VVN app

Een manier om het samen fietsen te stimuleren is de VVN verkeersexamen-app, waarmee leerlingen samen met hun ouders een fietstocht kunnen voorbereiden en de theorie kan worden geoefend.

15 miljoen mensen

15 miljoen Nederlanders hebben nu het verkeersexamen doorlopen dat al sinds 1932 door VVN landelijk wordt georganiseerd. Door de jaren heen zijn er steeds meer scholen aan mee gaan doen. Aan het schriftelijk examen doet zo’n 90% van alle Nederlandse basisschoolleerlingen mee. Aan het praktisch verkeersexamen ruim driekwart.

Klaas van Kruistum en Minister Schultz van Haegen hebben vandaag ook verkeersexamen gedaan om aandacht te vragen voor het onderwerp en de rol van ouders bij de verkeersopvoeding van hun kinderen. Klaas van Kruistum focuste zich vandaag op de theorie en Minister Schultz van Haegen stapte samen met VVN directeur Felix Cohen en twee kinderen op de fiets voor de praktijk. Voor de minister was dat een ritje op bekend terrein. Ze woont in Leiden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×