Het thema van het Scholieren Filmfestival Leiden is 'Connecting Worlds'. Er worden films vertoond uit verschillende landen (Foto: PR).

Wereldfilms tijdens het Scholieren Filmfestival Leiden

De scholieren van zes middelbare scholen en het Leiden Film Festival presenteren het Scholieren Filmfestival Leiden. Van 11 tot en met 19 april kunnen jong en oud kijken naar films van uit alle hoeken van de wereld zoals Amerika, Iran en meer. Een overzicht van de films en kaarten voor het Scholieren Filmfestival Leiden zijn te vinden op de website van het film festival.


Maaike Lek sprak met Nick Hortensius, programma en educatie bij Leiden Internationaal Film Festival. Ook sprak zij met Dilayla Yilmaz en Sofie van Haasteren, twee meewerkende leerlingen van het Scholieren Filmfestival Leiden.

Het Scholieren Filmfestival Leiden is een initiatief van het Leiden Film Festival. “LIFF vindt educatie heel belangrijk,” vertelt Nick Hortensius, programma en educatie LIFF. “We geven al gastlessen en workshops op scholen”. Om de leerlingen meer te leren over het organiseren van een film festival bedacht LIFF het Scholieren Filmfestival Leiden.

Verschillende vertoningen

In totaal doen zes middelbare scholen mee met het Scholieren Filmfestival Leiden. Het Da Vinci College, Visser ’t Hooft Lyceum, beide locaties van het Stedelijk Gymnasium Leiden, het Bonaventuracollege Burggravenlaan en Mariënpoelstraat. Iedere middelbare school verzorgt een dag van het festival. In de middag zullen de leerlingen van de desbetreffende middelbare school de bioscoop bezoeken en ’s avonds zijn de voorstellingen te bezoeken door het algemene publiek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De leerlingen ontwierpen verschillende posters en verspreidde deze door de stad en middelbare scholen.

Eigen ideeën

De leerlingen die het Scholieren Film Festival hebben georganiseerd kregen veel kansen om te ontdekken wat zij leuk vinden. Er moesten keuzes worden gemaakt over het thema, de film selectie en de campagne. Zo ontwierpen de leerlingen posters en bedachten ze maar liefst drie verschillende trailers.

Een van de films die wordt vertoond tijdens het film festival is The Idol. The Idol vertelt het waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf, een zanger uit een vluchtelingenkamp in Gaza, die in 2013 de Arabische Idol zangwedstrijd won. “The Idol is een voorpremière en is onze openingsfilm,” vertelt Sofie van Haasteren, leerling aan het Visser ’t Hooft Lyceum. “Ons thema is ‘Connecting Worlds’ en ik denk dat deze film ook echt bij het thema past.”

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×