De digitale flitspalen heten nog wel zo, maar flitsen niet meer. (Archieffoto: Chris de Waard).

Churchilllaan krijgt extra digitale flitspaal

Op de Churchillaan in Leiden Zuid-West wordt volgende week opnieuw een digitale flitspaal aangezet. Hij vervangt de oude analoge paal. De digitale paal controleert niet alleen de snelheid, maar ook het rijden door rood licht. Een automobilist die te hard door rood rijdt, krijgt dus twee boetes: een voor snelheid en een voor rijden door rood licht.

Gedragsverandering

De vervanging maakt deel uit van een landelijk project onder leiding van het Openbaar Ministerie waarbij de komende jaren een groot deel van de analoge flitspalen wordt vervangen door digitale exemplaren. Groot voordeel van digitale palen is volgens het OM dat ze 24 uur per dag aan staan en de verwerking van de boetes minder politiecapaciteit vergt. Het feit dat de bon sneller op de deurmat valt, zorgt er bovendien voor dat overtreders hun gedrag sneller aanpassen. Zo blijkt uit onderzoek.

Flitser flitst niet

De nieuwe flitspaal heeft een digitale camera aan boord zodat gemaakte beelden van snelheidsovertreders direct worden overgeseind naar een dataverwerkingseenheid. De analoge flitspaal maakt nog gebruik van een filmrol, die eerst ontwikkeld moet worden en dan pas kan worden uitgelezen. De digitale flitser heeft geen last van een volgeschoten film, werkt continu en maakt gebruik van een infraroodflitser. Deze zorgt ervoor dat de flits niet te zien is. Volgens het OM is daarbij het voordeel dat weggebruikers dan geen hinder van het flitslicht hebben, maar je zou ook kunnen bedenken dat het schade aan de palen voorkomt, omdat het flitsen onmerkbaar gebeurt.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×