Picknicktafels mogen niet meer in de nieuwe regels. Voor andere zaken gaan maximumafmetingen kwaliteitseien gelden. (Foto's: Chris de Waard).

Bijna alle Leidse terrassen illegaal: nieuwe regels in aantocht

Sinds enkele jaren moeten terrassen zijn opgenomen in het bestemmingsplan van het betreffende gebied. Omdat dat in Leiden nooit zo was, zijn bijna alle terrassen daardoor feitelijk illegaal. De komende tijd gaat de gemeente ze allemaal legaliseren. “Want het is niet de bedoeling dat terrassen door deze regels verdwijnen”, zegt burgemeester Lenferink. Wel worden ze aan allerlei regels en welstandseisen getoetst.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de nieuwe Leidse terrasregels.

Volgens de burgemeester is er niet veel nieuws onder de zon: “Eerder moest je een terrasvergunning hebben en daar waren ook regels aan verbonden. Alleen deden we nooit zoveel aan handhaving.” Nu alles gelegaliseerd moet worden, komt ook die handhaving meer in beeld. “Maar we zullen er in alle redelijkheid mee omgaan”, belooft Lenferink. “Als iemand bijvoorbeeld net picknicktafels heeft aangeschaft spreken we een termijn af waarin ze kunnen worden afgeschreven. Dat kan wel een paar jaar zijn.”

De nieuwe terrasregels moeten het historisch centrum beschermen. Daarom worden bepaalde zaken nu verboden. Picknicktafels gaan bijvoorbeeld in de ban en voor vaste schermen komen strengere voorwaarden. Hetzelfde geldt voor parasols, zonneschermen en meubilair.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×