Watermanagement, democratie in Indonesië en Afrikaanse kunst en literatuur

De uitzending van Science071 van 20 april zat weer vol nieuws uit de wetenschap: wij spraken met Merlijn van Weerd over watermanagement en watergebruik in de Filipijnen. Ward Berenschot vertelde over ontluikend democratisch burgerschap in Indonesië, verder waren Astrid van Weyenberg en Hanneke Stuit, oprichters van de lezingenreeks ‘African Arts and Literature Today’ te gast.  Redacteur Twan van Dodewaard bracht ons het wetenschapsnieuws van de laatste week en redacteur Lieuwe van Slooten ging op onderzoek uit bij de TU Delft om alles te leren over de kwantumcomputer. 

Een speciale samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de Filipijnen leverde het boek ‘The World of Water’ op. Onderzoeker Merlijn van Weerd  van het Institute for Environmental Science sprak hierover op de vierde Louwerse-lezing en kwam bij ons in de studio om uit te leggen wat deze unieke samenwerking heeft opgeleverd voor de Filipijnen en Nederland.

 

Indonesië en de Cariben hebben een ‘nieuwe democratie’ ingevoerd, maar werkt deze nieuwe staatsvorm? Ward Berenschot van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde deed etnografisch onderzoek in Indonesië en kwam tot de conclusie dat er sprake is van een hoge mate van corruptie. Door de mensen te leren wat hun rechten zijn hoopt hij dat er minder ruimte komt voor achterkamperdeals. 

 

Astrid van Weyenberg en Hanneke Stuit zijn van mening dat Afrika te vaak vanuit antropologisch oogpunt wordt benaderd. Dit gemis maken zij goed in de lezingenreeks African Arts and Literatures Today die zij hebben opgezet. Waarom niet meer focus op de rijke kunst en literatuur die het continent voortbrengt? 

 

Redacteur Lieuwe van Slooten drong door tot het heiligdom van kwantumonderzoek op de Technische Universiteit Delft waar hij David van Woerkum interviewde over zijn onderzoek naar kwantumcomputers. Wat is een kwantumcomputer nu precies en hoe zit het met de bijzondere kwantumbite die ze in Delft hopen te maken.  David van Woerkum legde het uit. 

 

De zoektocht naar Planeet x: hij is nog niet gevonden maar er wordt druk gespeculeerd. Verder nieuws over hoe Dinosauriërs zijn uitgestorven, de vondst van een bijzondere Romeinse villa in Engeland en mieren die zich op geheugen aan elkaar klampen. Redacteur Twan van Dodewaard bracht ons het laatste nieuws uit de wetenschap.

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×