Ook morgen wordt het bevrijdingsvuur op de Doezastraat ontstoken. Dit jaar alleen al om 10.30 uur. (Archieffoto: Chris de Waard).

Bevrijdingsbraderie in Doezastraat en Herenstraat

Het is een jaarlijkse traditie. Op Bevrijdingsdag is het feest in de Doezastraat en de Herenstraat. Een lange braderie met activiteiten voor kinderen, een streekmarkt en talloze standjes van de winkeliers uit de twee straten.

Nelly Brand van Kapsones Kappers uit de Doezastraat blikt met Chris de Waard vooruit op de dag van morgen.

Ook vast prik is de aankomst van het bevrijdingsvuur. De hele nacht zijn estafettelopers onderweg vanuit Wageningen naar Leiden. Dit jaar komt de fakkel iets eerder aan dan in andere jaren. Niet om 12.00 uur maar al rond 10.30 uur wordt het bevrijdingsvuur ontstoken voor restaurant De Vriend. Dit jaar door loco-burgemeester Laudy die tegenwoordig zelf ook in de wijk woont.

Mascha Smit van Kookstudio Passion Food uit de Herenstraat neemt met Maarten Mulder het programma door.

De reden van het vroegere tijdstip voor de aankomst van de lopers is gelegen in het feit dat Leiden dit jaar meedoet aan de Liberation Tour. De estafettelopers lopen de route die de Prinses Irenebrigade in mei 1945 aflegde van Wageningen naar Dan Haag. De Leidenaren lopen samen met de loopgroepen van Den Haag, Wassenaar, Voorschoten, Alphen aan den Rijn en Bodegraven, Vanaf Bodegraven worden ze begeleid door zo’n 40 oude militaire voertuigen van ‘Keep them Rolling’.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×