Dodenherdenking, Mercurius en de hongerwinter

In de uitzending van 4 mei 2016 bij Science071: Waarom herdenken we vandaag de oorlogsslachtoffers op de manier die we hanteren? Historicus Bert Schoenmaker legt het ons uit. Botanist Tinde van Andel, werkzaam bij Naturalis, vertelt hoe men in de hongerwinter wist welke planten gegeten konden worden en welke niet. Mercurius schuift langs de zon: Sterrenkundige Ignas Snellen vertelt hoe je deze planeet kan zien en waarom dit zo’n zeldzame gebeurtenis is. Verder brengt redacteur Bob de Brabandere ons het laatste                                                                                wetenschapsnieuws.

 

In Nederland is het bijna niet voor te stellen, maar het was vooral de eerste Wereldoorlog die vorm gaf aan de herdenking van 4 mei. Militair historicus Bert Schoenmaker is bij ons te gast en vertelt hoe dit zit. Waarom leggen we bloemen en waarom zijn we twee minuten stil? Schoenmaker gaat ook in op de vraag hoe hij als historicus omgaat met de boodschap achter de herdenking tegenover de historische werkelijkheid. 

 

Hoe overleefde je de hongerwinter? Onderzoek van biologiestudent Tom Vorstenbosch leverde een lange lijst op van planten die werden gegeten naast de bekende tulpenbol. Tinde van Andel begeleidde hem en vertelt in de uitzending hoe hij hiervoor overlevenden interviewde.  Hoe wist men dan welke plant eetbaar was en welke niet? Door te vertrouwen op de botanische kennis van ouderen.

 

9 mei is de eerste planeet van ons zonnestelsel in een bijzondere positie. Mercurius is overdag te zien als een klein stipje voor de zon en Sterrenwacht Leiden stelt hiervoor hun telescoop aan het publiek ter beschikking. Bij deze gelegenheid houdt sterrenkundige Ignas Snellen een lezing over Mercurius. Hij is bij ons te gast en vertelt niet alleen over Mercurius, maar ook over zijn eigen onderzoek naar verschillende planeten en over de kans op buitenaards leven. 

 

Redacteur Bob de Brabandere brengt ons het laatste nieuws uit de wetenschap. onder ander temperatuurstijgingen rond de evenaar, kokend water op mars, een online kwantumcomputer en naamverwarring komen aan bod. 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×