Bijenexpert Koos Biesmeijer tijdens veldonderzoek. (Foto: Naturalis).

Naturalis lanceert Bijenradar

Wetenschappelijk directeur Koos Biesmeijer van Naturalis gaf zondagmorgen in het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ het startsein voor het onderzoeksproject Bijenradar, waarvoor deelname van het publiek nodig is. “We moeten weten hoe het met bijen en bestuiving gaat en nu kan iedereen daarmee helpen via www.bijenradar.nl,” zegt de bijenexpert.

bijBiesmeijer benadrukt het belang van bijen bij de bestuiving bloemen: “Zo zorgen ze voor appels, peren, aardbeien en veel meer lekkers. Maar het gaat niet goed met deze insecten. Wij willen weten waar ze zich bevinden, zodat we ze beter kunnen beschermen.” Het project Bijenradar is zo opgezet dat iedereen met een aardbeienplantje mee kan helpen. Naturalis deelde gisteren alvast honderd gratis aardbeienplantjes uit aan moeders het museum bezochten.

Aardbeienplantjes

aarbei

Naturalis vraagt het publiek om een of meer aardbeienplantjes in de tuin of op het balkon te zetten en bij te houden welke bestuivers hun plantje een bezoek brengen. De foto’s van de insecten kunnen ze insturen op www.bijenradar.nl. Ook zijn er foto’s nodig van de aardbeien die aan de plantjes groeien, want een goed bestoven aardbei is mooi van vorm. Daaraan wordt een aardbeien schoonheidswedstrijd gekoppeld. “Zo komen we erachter welke bestuivers er in de stad rondvliegen en of er genoeg zijn om mooie aardbeien te krijgen,” zegt Biesmeijer.

Leiden pilotstad

De gemeente Leiden ondersteunt de ontwikkeling van de Bijenradar financieel en is ‘pilotstad’ voor het onderzoek. De Leidse wethouder duurzaamheid Frank de Wit noemt bijen essentieel voor de biodiversiteit en daarmee voor een duurzame stad. “De Bijenradar stimuleert de verbetering van de biodiversiteit op een laagdrempelige en innovatieve manier. Als thuishaven van Naturalis is het niet meer dan logisch dat wij pilotstad zijn.”

Wilde bestuivers

Aardbeien worden bestoven door zowel honingbijen, wilde bijen, hommels als zweefvliegen. Om mensen te helpen het onderscheid te maken staat op de site een korte toelichting. De Bijenradar is ondergebracht bij www.waarneming.nl, de landelijke database voor de verspreiding van soorten. Een extra controle van de juiste determinatie wordt achter de schermen gedaan door bijenexperts.

VN-rapport

Uit het IPBES rapport van de VN waaraan Biesmeijer heeft meegewerkt blijkt eens te meer dat het wereldwijd slecht gaat met bestuivers. Dat kan de voedselproductie in gevaar brengen. Het VN-rapport maakt ook duidelijk dat er iets aan is te doen. Onder meer door te zorgen voor een landschap met voldoende voedsel en nestelgelegenheid voor bijen. Gekoppeld aan een landschapsanalyse leveren de resultaten van Bijenradar nieuwe input voor richtlijnen op voor verbetering van het landschap en de bescherming van bestuivers.

Looptijd en bijendag

Het project Bijenradar ging gisteren van start en loopt tot eind augustus. In 2016 ligt de focus weliswaar op Leiden en omgeving, maar iedereen kan meedoen. Vanaf volgend jaar hopen de onderzoekers op landelijke dekking. Op 22 mei organiseert Naturalis tijdens de dag van de biodiversiteit een speciale bijendag in het museum.

Leiden Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×