Molen de Put is komend weekeinde niet alleen open en in bedrijf, ook is er een feestje. Philip Pijnnaken viert er zijn 25-jarig jubileum als molenaar. (Foto: PR).

Komend weekend veel draaiende wieken in en om Leiden

Komend weekeinde openen bijna 600 vrijwillige molenaars in heel Nederland ‘hun’ molen voor het publiek tijdens de Nationale molendagen. Ook de negen Leidse molens doen mee. Geïnteresseerden kunnen de molens van binnen bekijken en ook worden er bij voldoende wind demonstraties gegeven. Dan is bijvoorbeeld te zien hoe een boom tot planken wordt gezaagd en graan tot meel wordt vermalen. Ook draait het scheprad om te laten zien hoe lage delen van Leiden droog werden gehouden door het water weg te pompen.

Wie écht alles van molens wil weten kan op 14 en 15 mei zelfs informatie krijgen over het vak. Er is een tweejarige opleiding tot molenaar die wordt verzorgd door het gilde van vrijwillige molenaars. De praktijkervaring wordt geleerd door praktijkuren te maken bij een gediplomeerd molenaar.

Aanstaande zaterdag viert molenaar Philip Pijnnaken van Molen de Put  zijn 25e jubileum als gediplomeerd vrijwillig molenaar. Hij behaalde het getuigschrift vrijwillig molenaar in 1991 op de molen in Brielle. Hij was toen de jongste molenaar van Nederland. Zaterdag wordt hij door zijn mede-vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Vanwege zijn jubileum heeft Pijnnaken zaterdag voor belangstellenden een gesigneerd exemplaar beschikbaar van het boek ‘Molen De Put een kwart eeuw beeldmerk’. Daar zit ook een DVD bij over de herbouw van molen De Put in 1987.

De Leidse molens die allebei de dagen meedoen met het molenweekeinde zijn molen De Put, molen De Heesterboom en Stevenshofjesmolen en molen De Valk. Dee Stadsmolen, de Kikkermolen en de Maredijkmolen zijn alleen op zondag open.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×