Juryoorzitter Robert Strijk met de winnaars van Gymsport Leiden en de voorzitter van de Optochtcommissie van de 3 October Vereeniging. (Foto's: PR).

Praalwagen Gymsport Leiden in 3 Octoberoptocht

Gymsport Leiden heeft de Praalwagenontwerpwedstrijd van de 3 October Vereeniging gewonnen. De gezamenlijke Leidse gymnastiekverenigingen mogen nu hun eigen Praalwagen bouwen en rijden mee in de Grote Optocht op 3 oktober. Hun ontwerp is de Leidse Burcht met daar in en op rekstokken en trampolines waar atleten zich uitleven.

praalwagen

Juryvoorzitter Robert Strijk is enthousiast over het ontwerp van de Leidse gymnasten: “Wij denken dat dit een ontzettend spectaculair schouwspel gaat worden. Daarbij past deze praalwagen natuurlijk heel goed bij Leiden, want de Burcht is onlosmakelijk met de stad verbonden.”

Ont-Span-Je

Gymsport Leiden won de wedstrijd met het ontwerp ‘Leiden Ont-Span-Je’. Zij stelden voor om een actieve praalwagen te bouwen met zo’n dertig figuranten op trampolines en rekstokken in een nagebouwde historische burcht. De jury vond de combinatie met de historische burcht mooi gevonden en ziet in het ontwerp de vrucht van de samenwerking van de vijf nog maar net gefuseerde gymnastiekverenigingen. Nog deze maand zal de vaste praalwagenbouwer van de 3 October Vereeniging samen met de winnaars het verdere ontwerp en de bouw van de praalwagen gaan ontwikkelen.

Andere inzendingen

Andere inzendingen waren die van Wijkvereniging Tussen de Rijnen die voorstelde om een rijdende filmset te maken, waarbij het verhaal van de Leidse gifmengster Goeie Mie in beeld werd gebracht. De Gemiva-SVG Groep stelde hun cliënten voorop in hun ontwerp: zij wilden een culinaire praalwagen bouwen waarop hapjes werden bereid door de cliënten. De groep ‘I love Leiden’ stelde de historische stad centraal in hun voorstel: van mooie grachtengevels tot molen De Valk en het reuzenrad van de 3 October-kermis.

De jubilerende Vereniging Leidse Schooltuinen had een veelbelovend ontwerp waar kinderen oud-Hollandsche spelletjes speelden op de praalwagen en figuranten verkleed als groente en fruit rond de wagen liepen. Stadspodia Leiden wilde een soort Leiden Got Talent tijdens de Grote Optocht: hun voorstel was een praalwagen waar het talent van Leidenaren centraal stond: zij kregen letterlijk een podium om hun talent te tonen.

Cultuur Leiden 3 Oktober 2016


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×