oil on panel |42 x 54.5 cm.

Bijzonder stadsgezicht met Hooglandse Kerk onder de hamer

Veilinghuis Christie’s Amsterdam veilt op 24 & 25 mei een bijzonder stadsgezicht van Leiden van Bartholomeus Johannes van Hove (The Hague 1790-1880). Het uit 1839 daterende werk, olieverf op paneel, zal naar verwachting tussen de 12.000 euro en 18.000 euro opbrengen.

De stadsgezichten van de hand van Bartholomeus Johannes van Hove zijn mede te danken aan de opleiding die hij onder andere met zijn neef Andreas Schelfhout (1787-1870) genoot bij het decoratieatelier van Johannes Henricus Albertus Antonius Breckenheijmer (1772-1856), waar perspectief en dimensie van groot belang waren. Naast toneeldecors schilderde Van Hove voornamelijk romantische stadsgezichten en kerkinterieurs.

Zijn vroege werken worden gekenmerkt door een fijne, gedetailleerde schilderstijl. Zijn stadsgezichten en kerkinterieurs zijn vaak een melange van fantasie en werkelijkheid en veelal gestoffeerd met figuren, zoals ook te zien is in dit schilderij, ‘A capriccio view of the Hooglandse Kerk, Leiden’. Naast het lichtspel dat reflecteert op de gebouwen, heeft de schilder een vrije interpretatie gegeven aan de Hooglandse kerk.

Het werk komt onder de hamer samen met nog ruim 300 andere schilderijen en aquarellen. De werken zijn te bezichtigen tijdens de kijkdagen van vrijdag 20 mei tot en met maandag 23 mei.

 

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×