Depressie, dichters, dictatuur en wetenschapsnieuws

SCIENCE 071 logo (1)

In de uitzending van 11 mei zijn weer veel wetenschappers te gast. Als eerste ontvangen we Rick Honings, universitair docent Nederlandse letterkunde. Hij schreef het boek: “De dichter als idool”, over auteurs in de 19e eeuw. Psychologe Annette Hegeman promoveert volgende week met haar onderzoek naar depressie onder ouderen, vandaag is ze bij ons. Ook is Petra de Bruijn weer in de uitzending, ditmaal over de onderscheiding die Erik-Jan Zürcher opgaf uit protest tegen de huidige situatie in Turkije. Aan de lijn Geert Waling die een lezing over de legitimiteit van de democratie organiseert. Spreker is T. Taylor physoloog en rechtgeleerde uit Harvard die gaat vertellen over vertrouwen in de overheid. Redactrice Irene Garofalo gaat eropuit voor ‘Science op pad’ om alles over het internet te weten te komen en redacteur Twan van Dodewaard brengt ons het wetenschapsnieuws. Kortom een bomvolle uitzending van Science071. 

Popcultus, fangirls en fanfictie. Het lijken moderne begrippen maar in de 18e eeuw waren dit geen vreemde fenomenen. Dichters werden toen als geniën gezien en schreven persoonlijke gedichten waardoor ze dichter bij hun publiek kwamen te staan. Erick Honings schreef hierover het boek: ‘De dichter als Idool’. Hij vertelt ons over zijn boek en over celebrity-onderzoek.

 

Ouderen zijn op een andere manier depressief dan jongeren. Annette Hegeman, psychologe bij het Antonius Ziekenhuis en onderzoeker bij het LUMC, nam voor haar proefschrift een enorme hoeveelheid gegevens onder de loep. Uit haar onderzoek blijkt dat bij depressieve ouderen lichamelijke klachten eerder kunnen worden voorkomen. Dit nieuwe inzicht kan helpen om depressie sneller te herkennen en beter te behandelen.

 

Erik-Jan Zürcher heeft afstand gedaan van een belangrijke Turkse onderscheiding. Hij zit zelf in het buitenland, maar een van zijn collega’s, Petra de Bruijn, licht ons in over zijn actie en de situatie in Turkije. Het land is zwaar gepolariseerd, je bent voor of tegen Erdogan. Zürcher heeft altijd gezegd dat Turkije klaar is voor Europa. Met het teruggeven van de Turkse prijs komt hij hier op terug.

 

Science op pad: alles wat je altijd al hebt willen weten over het internet. Redactrice Irene Garofalo ging met deze vraag op onderzoek uit. Ze sprak met Bas van Stein van de LIACS (Leiden Institute of Advanced Computer Science) en Coen van Leeuwen, Phd’er bij de TU Delft en onderzoeker bij het TNO. Hoe werkt het internet? Hoe communiceren computers met elkaar? Luister hieronder deze reportage over het internetfenomeen terug.

 

Geerten Waling organiseert een lezing over vertrouwen in de democratie. Politieke legitimiteit is een speerpunt van Universiteit Leiden. Spreker is Tom Tyler psycholoog en rechtsgeleerde uit Yale. De lezing is in het Engels, maar  herkenbaar en makkelijk te volgen. ‘Af en toe moeten wetenschappers uit hun ivoren toren komen en bij elkaar over de schutting kijken en zich openstellen voor het grote publiek.’  aldus Waling.

 

In het wetenschapsnieuws sprak redacteur Twan van Dodewaard over priemgetallen die niet geheel willekeurig blijken, de ontdekking van een Mayastad bleek toch minder indrukwekkend dan gedacht en het nieuwe inzicht over de auteur van het Wilhelmus!

Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×