Eco-glas moet Leidse evenementen verduurzamen

Eindelijk gaat het gebeuren: de invoer van eco-glazen bij evenementen in de stad. Vanavond start op de Summerspecial van LIFF een pilot met de milieuvriendelijke glazen. In totaal doen drie evenementen mee aan de proef.

Vanuit het programma Duurzaamheid stelt de gemeente een ton beschikbaar voor het verduurzamen van evenementen. In overleg met een aantal enthousiaste evenementenorganisatoren is besloten een proef met de eco-glazen te starten op relatief gesloten evenementenlocaties. De drie evenementen waar de eco-glazen nu worden ingevoerd zijn Summerspecial LIFF (19 t/m 21 mei), Summerjazz (21 mei) en Wildernisfestival (28 augustus).

De logistiek, de beleving van de bezoeker en de mate van afval wordt tijdens de pilot in de gaten gehouden. Ook wordt er gekeken naar welke evenementen zich wel en niet lenen voor het gebruik van eco-glazen. Na afloop van de proef wordt er gekeken naar vervolgstappen.

Weerstand

De gemeente Leiden probeert de eco-glazen al jaren in te voeren bij evenementen in de stad. Die zijn veiliger en beter voor het milieu, bovendien scheelt het hoge schoonmaakkosten als de binnenstad na afloop van bijvoorbeeld Koninginnedag niet bezaaid ligt met plastic. Vanuit de horeca was hier veel weerstand tegen omdat voor de glazen statiegeld moet worden betaald. Hierdoor wordt een ‘rondje’ ineens veel duurder en zijn horeca-ondernemers bang voor een lagere omzet.

 

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×