Vidi-beurzen, Museum Boerhaave en Wetenschapscommunicatie

In deze uitzending van Science071: universitair hoofddocent Neuropedagogiek Sophie van Rijn en hoogleraar Rechtssociologie Maartje van der Woude die beiden de felbegeerde Vidi-onderzoeksbeurs toegekend hebben gekregen voor hun onderzoek, de directeur van het Museum Boerhaave Dirk van Delft over de toekomstvisie van zijn museum én hoogleraar Ionica Smeets in een reportage over het belang van Wetenschapscommunicatie. Redacteur Jesse Kromhout brengt ons daarnaast tijdens de uitzending op de hoogte brengen van het laatste Wetenschapsnieuws.

 

Maartje van der Woude, winnares van een Vidi-Beurs, vertelt over haar onderzoek naar ‘Crimmigratie’ en hoe de maatschappelijke debatten over vreemdelingen en veiligheid steeds meer versmelten. De ‘vreemdeling’ en de ‘onveiligheid’ worden steeds meer gezien als samenhangende begrippen. Met deze Vidi-beurs wil Van der Woude empirisch onderzoek doen naar ‘Crimmigatie’ en feiten leveren bij het vreemdelingendebat.

 

Gedragswetenschapper Sophie van Rijn heeft een Vidi-onderzoeksbeurs ontvangen voor haar onderzoek naar de sociale ontwikkeling van jonge kinderen met een extra X of Y chromosoom. Het is minder bekend dan het syndroom van Down, maar XY-Trisomie komt even vaak voor. Door haar onderzoek wil Van Rijn kinderen zo vroeg mogelijk en zo goed mogelijk ondersteunen, om problemen voor te zijn.

 

Voor Science071 op pad duikt redactrice Sophie van der Hart de wereld van de wetenschapscommunicatie in en gaat zij langs bij de bekende Ionica Smeets. Zij promoveerde in de wiskunde en is officieel sinds 13 mei hoogleraar in de wetenschapcommunicatie. Waarom is wetenschapscommunicatie cruciaal voor het goed overbrengen van wetenschap naar de maatschappij? Luister hieronder de reportage terug met een aantal tips voor de nieuwe generatie wetenschappers.

 

Het ligt verscholen tussen de Haarlemmerstraat en de Oude Vest. Het staat in het rijtje van beste musea ter wereld en de collecties laten vijf eeuwen wetenschapsgeschiedenis in Nederland zien. Het toont topstukken die nieuwsgierigheid, inventiviteit, lef en doorzettingsvermogen weerspiegelen. Wij hebben het natuurlijk over het Museum Boerhaave, het Rijksmuseum van de geschiedenis van de wetenschap en van de geneeskunde. Vanaf april dit jaar tot en met januari 2017 zijn de deuren gesloten voor een grootschalige verbouwing. Directeur van het Museum Boerhaave Dirk van Delft vertelt over de toekomstplannen van het museum en over welke rol het museum speelt in het communiceren van wetenschap naar een breed publiek.

https://soundcloud.com/sleutelstad/2015-05-25-dirk-van-delft-de-toekomstvisie-van-het-museum-boerhaven

 

Deze week verbaasde redacteur Jesse Kromhout ons weer met het laatste nieuws uit de wondere wereld van de wetenschap. Wolfspinnen die een cadeau meenemen voor hun vrouwelijke partner om zelf niet opgegeten te worden na het paren, Romeinse vrouwen die een stuk zelfstandiger blijken dan vaak gedacht werd en het geloven in complottheorieën. Onder stress lijken we deze theorieën eerder te willen accepteren.

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×