Nanette Ris: "Onze primaire taak is hier dingen laten bloeien. Daar zijn onze huizen voor gebouwd. Podiumkunst, gesproken woord, ontmoeten en zoiets als 'verheffing'. Dat woord mag je tegenwoordig eigenlijk niet meer gebruiken, maar het is iets waar ik echt in geloof." (Foto: Chris de Waard).

Verandermanager Ris strijkt neer in Leiden

Vorige week werd bekend dat de tijdelijke aanstelling van interim-directeur Nanette Ris van Stadspodia Leiden wordt omgezet in een vast dienstverband. Ris zou oorspronkelijk een jaar blijven. Ongeveer tot nu. In de tussentijd kon dan een vaste opvolger worden aangetrokken voor de in mei 2015 vertrokken directeur Funnekotter. Die zoektocht begon de Raad van Commissarissen van de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal dicht bij huis. Of Ris zelf niet wilde blijven?

Chris de Waard in gesprek met Nanette Ris over haar toekomstplannen nu ze aanblijft als algemeen directeur van Stadspodia Leiden: “Zelfs de stoelen gaan uit de Schouwburg. voor een bepaalde periode”.

Ris heeft er uiteindelijk niet eens zo heel lang over na hoeven denken. Leiden heeft haar gegrepen en waar de ‘verandermanager’ eigenlijk had gedacht tot haar pensioen een zwervend bestaan te leiden van project naar project, is ze nu ook wel erg content met haar nieuwe vaste baan. “Ik had nooit gedacht dat ik ergens zou settelen, maar het is toch wel erg leuk om je te realiseren dat je allerlei zaken gaat meemaken in plaats van ze alleen maar op de rit te zetten.”

Nu ze blijft, is het ook tijd voor en gesprek over de plannen die ze heeft met de twee gebouwen waarover ze de scepter zwaait. Die wil ze ‘meer van de Leidenaar maken’. Meer verbindingen met partijen in de stad. Studentenverenigingen, BplusC, veel meer activiteiten voor kinderen. Ook wil ze graag nieuwe groepen aantrekken. Niet alleen voor het podium, maar ook er op. “Gezelschappen die hier nu niet komen, omdat ze ons niet kunnen betalen bijvoorbeeld. Daar wil ik mee overleggen om te kijken wat er kan. Onze primaire taak is ervoor zorgen dat hier dingen plaatsvinden en zolang dit huis nog met enige een dag regelmaat leegstaat, moet je ook kijken wat zo’n partij ons te bieden heeft.”

Naast inhoudelijke plannen wordt er ook opnieuw in stenen geïnvesteerd. Na de nieuwe foyer in de schouwburg en het nieuwe verkooppunt in de entreefoyer van de Stadsgehoorzaal, mag diezelfde architect opnieuw aan de bak. De kleedkamers van de Stadsgehoorzaal worden aangepakt. Net als de gangen rond de grote zaal. De achterzijde, daar waar de Stadsgehoorzaal grenst aan de Catharinahof die op dit moment wordt gebouwd, gaat volgend jaar op de schop. Onderzocht wordt of en hoe er een restaurant kan komen aan wat Ris nu al de mooiste binnentuin in het historische centrum van Leiden noemt: “Het moet voor het publiek gewoon een hele fijne plek worden.”

Tot het zover is blijft de professionele keuken van de Stadsgehoorzaal overigens niet werkloos leegstaan. Met Brownies & Downies, een van de nieuwe bedrijven die zich vestigt aan de Catharinasteeg, zijn afspraken gemaakt over het mede-gebruik.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×