Rotterdams advies blokkeert mogelijke uitbreiding van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

Nationaal Museum van Wereldculturen doet deur dicht voor Wereldmuseum

In het advies over het Rotterdamse Cultuurplan 2017-2020, dat vanochtend openbaar werd, adviseert de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) om de gemeentelijke subsidie voor het (Rotterdamse) Wereldmuseum terug te brengen naar €450.000 per jaar. Die subsidie was €4.350.000 en gevraagd was €5.710.000. De Rotterdamse Raad schrijft onder meer “Goede zorg en beheer en zichtbaarheid in de stad van deze collectie is belangrijk. De juiste randvoorwaarden om dit te realiseren ontbreken echter op dit moment. De organisatie is te ver ontmanteld, zowel inhoudelijk als financieel.”

Doodvonnis
In combinatie met het geadviseerde lage subsidiebedrag is dat min of meer een doodvonnis. De Rotterdamse Raad ziet echter nog mogelijkheden, waarvan er één “samenwerking/fusie” met het Nationaal Museum van Wereldculturen is. Dat museum is een fusie, een ‘netwerk’ van Tropenmuseum (Amsterdam), Afrika museum (Berg en Dal) en Rijksmuseum Volkenkunde (Leiden). Voor het Wereldmuseum valt, in de optiek van de Raad, het doek in elk geval “De Raad adviseert te kiezen voor een weg waarbij het Wereldmuseum ophoudt te bestaan als eigenstandige organisatie”. De beschikbare gemeentelijke middelen zijn bedoeld voor “behoud en beheer van de collectie” en onderzoek naar wat de “beste omgeving vormt voor de collectie en waar de beste kansen liggen voor de programmering, educatie en het publieksbereik”.

Collectie ter overname
Cru gesteld: de collectie wordt ’te koop’ aangeboden, het museum ontmanteld. De vraag is of het Nationaal Museum voor Wereldculturen onder die condities is geïnteresseerd. Uit Leiden komt het antwoord van Stijn Schoonderwoerd, directeur van het NMVW, hierover: “Met ons valt weinig meer te bespreken als er voor het Wereldmuseum geen geld meer wordt gereserveerd. Allerlei scenario’s waaraan eerder gedacht werd zijn hierdoor meteen afgevallen. Dus ook al lijkt de RRKC nog een toekomst voor het Rotterdamse museum voor ogen te hebben, feitelijk betekent dit advies de sluiting van het Wereldmuseum. En dat zou voor een internationale en multiculturele stad als Rotterdam een enorm verlies zijn. Het kan niet anders dan dat dit tweeslachtige en kortzichtige advies niet wordt overgenomen”.

(Het hele advies is hier als PDF te vinden)

Cultuur Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×