Honderden Leidenaren figureren bij Goeie Mie

2

Het was zaterdag druk in de Lokhorstkerk. Honderden Leidenaren hadden gehoor gegeven aan de oproep om te kerke te gaan. Niet zomaar, maar voor een speciale dienst die er werd opgenomen voor de nieuwe buurtfilm van wijkvereniging Tussen de Rijnen. Een film over het leven van gifmengster goeie Mie.

De figuranten lieten de donderpreek in de Waardkerk anno 1883 gelaten over zich heenkomen. Angstig zaten de parochianen in de kerkbankjes te luisteren naar de woorden van de pastoor die hen verweet dat door hun zonden en goddeloze leven het kwaad de wijk rond de Groenesteeg en de Haven kon binnensluipen. Door die goddeloosheid kon het noodlot toeslaan. Links en rechts lieten tientallen buurtgenoten zomaar het leven. Onder onverklaarbare omstandigheden. De hand van Goeie Mie in hun verscheiden werd pas later ontdekt. De Leidse gifmengster inde op die manier de uitkeringen van de levensverzekeringen die ze op haar buurtgenoten afsloot.

De nieuwe Leidse film ‘Goeie Mie’ die wordt gemaakt op initiatief van wijkvereniging Tussen de Rijnen wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leiden, het Druckerfonds, Fonds 1818 en het WOZ-fonds.

Delen

2 reacties

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline