De noodopvanglocatie aan de Wassenaarseweg wordt door het COA tot uiterlijk oktober van dit jaar aangehouden voor het zo nodig opvangen van vluchtelingen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Gemeente onaangenaam verrast door overhaaste ontruiming noodopvang

Het college van burgemeester en wethouders was onaangenaam verrast toen eind vorige maand de noodopvang aan de Wassenaarseweg op stel en sprong werd ontruimd door het COA. Dat schrijft het stadsbestuur in antwoord op de gezamenlijke vragen die na de ontruiming werden gesteld door de fracties van D66, Partij voor de Dieren, Leefbaar Leden, SP, PvdA, GroenLinks, CDA en ChristenUnie.

Op maandag 23 mei kreeg de gemeente tijdens een overleg met het COA te horen dat er mogelijk mensen op korte termijn verhuisd zouden kunnen worden naar reguliere asielzoekerscentra. Afgesproken werd dat het COA een dag later zou laten weten of dat ook inderdaad zou gaan gebeuren.

De verrassing was dan ook groot toen bleek dat de volgende ochtend de massale verhuizing naar Petten in Noord-Holland al was begonnen. Pas die dinsdagmiddag kreeg de gemeente van het COA te horen dat de noodopvang de vrijdag erop helemaal ontruimd zou zijn. “Het college was verrast door de snelheid waarmee de verhuizing is uitgevoerd. Ook vrijwilligers die de statushouders in de noodopvang bijstonden met allerlei zaken werden pas diezelfde ochtend op de hoogte gesteld.

Het COA houdt het pand aan de Wassenaarseweg overigens tot uiterlijk oktober aan voor eventuele noodopvang. Of er ook daadwerkelijk nog mensen opgevangen zullen worden zal vooral afhangen van de instroom van vluchtelingen.

Over de reden van de verhuizing meldt het college dat het COA de vluchtelingen heeft overgeplaatst naar azc’s waar meer voorzieningen zijn dan in een noodopvang, omdat dat in overeenstemming was met de fase in hun asielprocedure. Dart vrijwel alle vluchtelingen binnen enkele dagen werden verhuisd, was mogelijk doordat in Petten een nieuw asielzoekerscentrum was geopend. Het college is wel met het COA in gesprek over het huisvesten van vluchtelingen uit de Leidse noodopvang in de Leidse regio, zodra ze daar door hun status recht op hebben.

In een evaluatiegesprek heeft het COA beterschap aan de gemeente beloofd over de communicatie. Die had volgens het college wel beter gekund en  zorgvuldige communicatie is volgens de gemeente niet alleen van belang bij de komst van een opvanglocatie, maar ook bij belangrijke wijzigingen. Het COA beaamde dat.

Leiden Politiek Vluchtelingen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×