Katalysatoren, Big Science Leiden en de Brexit

SCIENCE 071 logo

Vandaag bij Science071: Matthijs van Spronsen over zijn promotieonderzoek naar de complexiteit achter ‘simpele chemie’, professor Jacques van Dongen over zijn eredoctoraat én aandacht voor de Brexit – en dan vooral de gevolgen hiervan voor het Engelse voetbal, waar hoogleraar Europees recht Stefaan van den Bogaert ons op wijst. Ook zijn redacteuren Sanne van Gammeren en IJsbrand Terpstra langs geweest bij Big Science Leiden en heeft wetenschapsredacteur Twan van Dodewaard het wetenschapsnieuws van deze week voor ons uitgezocht.

Scheikundige Matthijs van Spronsen promoveerde vandaag met zijn onderzoek naar katalysatoren: stoffen die een chemische reactie makkelijker laten verlopen. Ze worden al langer gebruikt in de wetenschap, maar hoe werken katalysatoren precies? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Van Spronsen deed tijdens zijn onderzoek verrassende ontdekkingen.

 

Professor Jacques van Dongen is verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum en gespecialiseerd in het immuunsysteem. Begin deze maand kreeg hij in Polen een eredoctoraat uitgereikt vanwege zijn inzet voor de Poolse academische centra en het ondersteunen van nieuw onderzoek. Redacteur IJsbrand Terpstra sprak op locatie met de professor.

 

Afgelopen donderdag was het zover: de “Brexit”. De Britten hebben ‘nee’ gezegd tegen de Europese Unie, en moeten deze daarom in principe nu binnen twee jaar verlaten. Wat doet dat met de beroemde Premier League, waar Europa’s beste voetballers momenteel vertoeven? Professor meester Stefaan van den Bogaert, hoogleraar Europees recht, directeur van het Europa Instituut én sportliefhebber, in gesprek met redactrice Rosa Rupert:

 

Voor de rubriek “Science op Pad” gingen redacteuren IJsbrand Terpstra en Sanne van Gammeren naar de Big Science Leiden cursus van Ionica Smeets en Bas Haring: voor échte nieuwsgierigen van alle leeftijden, die zich een week lang willen verdiepen in ‘alle gave natuurwetenschappen’ aan de Universiteit Leiden.

 

Tot slot het wetenschapsnieuws met redacteur Twan van Dodewaard. Hij had het onder andere over dinovleugels, de eliminatie van mitochondriën en leven na de dood. Luister het hieronder terug!

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×