Volgende maand speelt De Veenfabriek samen met Theatergroep Domino van Gemiva in Zorgboerderij Oud Ade de voorstelling 'Songspiel My Videoland' dat in mei van dit jaar de première beleefde in de Leidse Hout en aansluitend succesvol werd opgevoerd tijdens Oerol. (Foto: Veenfabriek).

Fonds Podiumkunsten honoreert miljoenenaanvraag Veenfabriek

Ook de komende vier jaar blijft muziektheatergezelschap De Veenfabriek uit Leiden deel uitmaken van het professionele culturele landschap van Nederland. Het Fonds Podiumkunsten kent het gezelschap opnieuw een meerjarige subsidie toe. Het gaat om ruim 2,5 miljoen euro.

De Veenfabriek had een aanvraag ingediend van 657.600 euro per jaar voor de periode 2017-2020. Daarvan wordt slechts een klein deel niet gehonoreerd. Het gaat daarbij om een subsidie voor talentontwikkeling. De Veenfabriek doet daar veel aan en dat wordt ook door het fonds onderkent. Door de beperkte middelen wordt echter niet het totale bedrag toegekend, maar met een bijdrage van 90.000 euro in plaats van de gevraagde 109.600 heeft het Leidse theatergezelschap weinig reden tot klagen.

PS|Theater

De aanvraag van het Leidse PS|Theater wordt door het fonds inhoudelijk positief ontvangen, maar geld is er niet. De gevraagde 125.000 euro per jaar komt er dan ook niet. Wel krijgt het gezelschap onder leiding van artistiek leider Pepijn Smit vanaf volgend jaar meerjarige financiële steun van de gemeente Leiden. Het gaat daarbij om 75.000 euro per jaar voor de komende vier jaar. Pepijn Smit verwacht niet dat PS|Theater nu voorstellingen of projecten gaat schrappen. “We moeten nu misschien zes weken repeteren in plaats van acht en die ene schrijver die we heel graag wilden, kunnen we nu niet betalen.”

Chris de Waard in gesprek met artistiek leider Pepijn Smit van PS|Theater.

In totaal vroegen 212 organisaties een bijdrage aan het fonds. Daarvan is 40% gehonoreerd en dus kunnen 84 instellingen weer vier jaar vooruit.

Cultuur Leiden podiumkunsten veenfabriek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×