(Foto: Christiaan Krop Fotografie).

Leidse roeiers met Maori-kano naar WK Roeien

Op zaterdag 27 augustus geven de roeiers van het Waka Gezelschap uit Leiden een spetterende performance op het Wereldkampioenschap Roeien in Rotterdam. Dat wordt gehouden van 20 tot 28 augustus. De Waka die de bemanning hiervoor te water laat, is in 2010 door Maori kunstenaars en houtbewerkers gemaakt voor Museum Volkenkunde. Dat is uniek want nooit eerder bouwden Maori’s een Waka voor niet-Maori’s.

Het Waka Gezelschap bestaat uit (oud-)leden van de Koninklijke roeivereniging Njord uit Leiden. In 2010 zijn zij opgeleid door leden van Toi Maori uit Nieuw-Zeeland en jaarlijks vindt er een inwijdingsritueel voor nieuwe leden plaats. Dit gaat aan de hand van Maori-rituelen waaronder de Haka, een indrukwekkende krijgersdans.

De Haka wordt uitgevoerd in de tuin van Museum Volkenkunde bij de overhandiging van de Waka in 2010. (Video: Edwin Gravekamp).

Rond Waitangi Day reizen een aantal afgevaardigden van Njord jaarlijks af naar Nieuw-Zeeland om met leden van Toi Maori deze bijzondere dag te vieren en de waardevolle contacten te onderhouden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×