Grieken en getallen, donkere materie, Archimedes en wetenschapsnieuws

SCIENCE 071 logo (1)

In de uitzending bij Science071: Tazuko van Berkel over getallen in het klassieke Athene en het door haar georganiseerde congres ‘Numbers and Numeracy in Classical Greece’; Henk Hoekstra over donkere materie en donkere energie; feit en fictie over de bekende Griekse wetenschapper Archimedes, en het wetenschapsnieuws van de week.

 

Tazuko van Berkel doet onderzoek naar de manier waarop de Grieken in de Oudheid nadachten over, en gebruikmaakten van getallen. Ze organiseert hier een congres over, ‘Numbers and Numeracy in Classical Greece’, van 2 tot 4 september bij de Universiteit Leiden. De Grieken konden wel goed tellen maar niet goed rekenen met hun nummers, wat zegt dit over hun maatschappij en hun politiek?

 

Dr. Henk Hoekstra leidt onderzoek naar donkere materie en donkere energie. De sterrenwacht van Leiden is een koploper in dit onderzoeksveld. Hoewel donkere materie onzichtbaar is, heeft het zwaartekracht en vervormt het zo de ruimte. Door hiernaar te kijken kunnen onderzoekers de materie indirect zichtbaar maken. Hoekstra hoopt zo steeds meer over het heelal te weten te komen.  

 

Deze week in het wetenschapsnieuws: onderzoek naar de doodsoorzaak van Lucy, de Tasmaanse Duivels blijken zich genetisch te hebben gewapend tegen een gevaarlijke ziekte met een straaltje van razendsnelle evolutie, inzicht over het mysterieuze volk van de Etrusken en meer. 

 

Het wetenschapsweetje van de week: de waarheid over Archimedes. Er doen wilde verhalen rond over deze Griekse wetenschapper, maar kloppen deze verhalen ook? Heeft Archimedes echt Romeinse schepen in brand gezet met behulp van spiegels? Hoe zit het met het verhaal van de kroon en het bad? 

 

 

 

 

 

 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×