Portret van Dries Willemse. (Foto: Rob Overmeer).

Foto-expositie Wij van de fabriek te zien in Museum De Lakenhal

Dit najaar houdt PS|theater, het stadsgezelschap van Leiden, zich bezig met het Leidse industrieverleden. Het project ‘Wij van de fabriek’ omvat een foto-expositie en een theatervoorstelling. De foto-expositie is een samenwerking tussen PS|theater, fotograaf Rob Overmeer en Museum De Lakenhal en is tot en met 3 oktober te zien in het museum.

pslakenhal

Leiden staat bekend als kennisstad. Maar dat is niet altijd zo geweest. In de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw beleefde de industrie in de stad haar hoogtijdagen. Leiden telde tientallen fabrieken waar sigaren, conserven, brood en textiel werden geproduceerd. In Wij van de fabriek blikken Stadsgezelschap PS|theater en fotograaf Rob Overmeer terug op die tijd.

Overmeer portretteerde vijf voormalige fabrieksarbeiders die met noeste handarbeid de stad hebben grootgemaakt. PS|theater interviewde hen over hun werkzame leven en schetst zo een beeld van een stad die in enkele decennia sterk veranderde en als exemplarisch voor de situatie in de grote Nederlandse steden kan worden gezien.

Museumcollectie als inspiratie voor theatervoorstelling

Na de foto-expositie volgt in november een gelijknamige theatervoorstelling. In Wij van de fabriek volg je de familie Dusjardin, een typisch Leids arbeidersgezin. Met passie voor hun werk en het hart op de tong. Tegen het decor van De Meelfabriek, hét symbool van de eens zo invloedrijke industrie, beleef je de hoogtijdagen, de crisisjaren en de sluiting van de fabrieken. Voor deze theatervoorstelling gebruikt PS|theater de interviews met de voormalige fabrieksarbeiders en de collectie van Museum De Lakenhal als inspiratiebron.

De foto-expositie is vanaf vandaag tot en met 3 oktober te zien in Museum De Lakenhal.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×