Windstilte weerhoudt Plastic Soup Surfer van record

Onder grote belangstelling kitesurfde Leidenaar Merijn Tinga afgelopen vrijdag naar de Britse kust. Op een surfboard gemaakt van plastic afval vertrok de Plastic Soup Surfer vanaf het strand van Scheveningen om negen uur later het eindpunt te bereiken. Een recordtijd, zoals gehoopt, werd het niet. De 176 kilometer lange tocht begon ook al niet onder ideale weersomstandigheden. Harde tegenwind en golven van wel 2,5 meter zorgden voor een zwaar begin. Midden op zee raakte Tinga tijdelijk verstrikt in een net.

Merijn Tinga was te gast in Sport071 en vertelde presentator Maarten Mulder over zijn ‘helse tocht’ over de Noordzee.

Twee uur later dan gepland bereikte Tinga wel zijn eigenlijke doel: aandacht te vragen voor de grote hoeveelheid zwerfplastic in de zeeën. Naast de recordpoging is hij een petitie gestart voor statiegeld op kleine pet-flesjes. Op die manier kan 80 procent van het zwerfafval hiervan worden voorkomen. Statiegeld maakt ook hergebruik gemakkelijker en vermindert oliegebruik voor de productie van de flesjes, schrijft Tinga op zijn website

Over aandacht voor zijn poging mocht de Plastic Soup Surfer trouwens niet klagen, maar de Britse TV van BBC East moest wel even op hem wachten. Na een stormachtige overtocht viel vlak voor de Engelse kust de wind volledig stil viel. Toen de wind weer oppikte kon hij de laatste 18 kilometer verder surfen om alsnog aan wal te komen.

Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×