Scheidend stadsbioloog Frits van der Sluis ontving de Jan van Houtpenning uit handen van locoburgemeester Paul Laudy. (Foto's: J.P. Kranenburg).

Stadsbioloog Frits van der Sluis krijgt Jan van Houtpenning

Stadsbioloog Frits van der Sluis nam donderdagmiddag na bijna veertig dienstjaren afscheid. Dat deed hij met een afscheidscollege over meeuwenoverlast in het Scheltema Complex. Tot zijn grote verrassing kreeg hij aan het eind van de afscheidsbijeenkomst de Jan van Houtpenning uit handen van locoburgemeester Paul Laudy. De Jan van Houtpenning is een gemeentelijke onderscheiding die wordt uitgereikt aan ambtenaren die zich gedurende een lange tijd hebben onderscheiden door bijzonder toewijding aan hun taak.


Reanne van Kleef sprak met scheidend stadsbioloog Frits van de Sluis en locoburgemeester Paul Laudy na de uitreiking van de Jan van Houtpenning.

Van der Sluis begon zijn dienstverband bij de gemeente op 1 december 1977. Hij werd aangesteld als ambtenaar natuureducatie. Belangrijk onderdeel van zijn taak was het geven van natuureducatie aan kinderen op de basisschool. Zijn insteek was om kinderen de natuur zelf te laten beleven door ze eropuit te laten trekken.

Hij ontwikkelde zich tot belangrijkste adviseur van de gemeente op het gebied van natuur, dieren en boerderijen. Van der Sluis was nauw betrokken bij de herbouw van de Wassenaarhoeve in de Merenwijk tot educatieve boerderij en woonhuis en hij maakte deel uit van het regiobestuur van de kinderboerderijen Zuid-Holland. Van der Sluis werd leidinggevende van de Kinderboerderij (1984) en ook van het Heempark (1985). Hij begeleidde de restauratie van het Koetshuis Leidse Hout tot een informatie- en activiteitencentrum.

Langzamerhand werd Van der Sluis ‘de Leidse stadsbioloog’. Een naam die hij kreeg van een journalist van het Leidsch Dagblad. Hij hield zich bezig met de hoeveelheid ganzen in de singels, kraaiende hanen bij de buren, loslopende kippen door de tuinen, de Nota Dierenwelzijn en de Bomenverordening. Maar ook grotere vraagstukken zoals de bestrijding van de vogelgriep en de maatregelen tegen Mond en Klauwzeer behandelde hij. Zijn grootste dossier was ongetwijfeld de bestrijding van de overlast van meeuwen. Van der Sluis mag zich inmiddels een expert noemen op dat terrein.

Van der Sluis was gedurende vele jaren het gezicht van de stad als het ging om natuur en milieu. Diverse malen heeft hij de opstelling van de gemeente Leiden uitgelegd en verdedigd, veelal bij complexe procedures. Hij stond het college met raad en daad bij, hij stond de pers te woord en sprak geduldig met bewonersgroepen. Van der Sluis was een autoriteit op zijn terrein en zijn kundigheid wordt alom geprezen en gewaardeerd. Ook in zijn vrije tijd heeft Van der Sluis een waardevolle bijdrage geleverd aan een mooier Leiden maar ook aan het actiever beleven door inwoners van natuur en milieu in Leiden.

Leiden jan van houtpenning


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×