(Foto's: Marja van Tilburg)

Geen EK voor de Orange Lions

Het Nederlands team heeft zich zaterdag in een uitverkochte Vijf Meihal niet weten te plaatsen voor het EK in 2017. Hoewel de uitgangspositie voor aanvang van de wedstrijd goed was, leed de ploeg van Toon van Helfteren een smadelijke nederlaag: 51-82.

Rolf Marselis sprak na de teleurstellende wedstrijd met spelers Arvin Slagter, Jessey Voorn en Thomas Koenis.

Op een goede start na zaten de Orange Lions geen moment in de wedstrijd. Hoe anders was dat bij de Duitsers. Zij leken beter te beseffen wat het betekent om een ‘do or die’ wedstrijd te spelen. De grote nederlaag betekende dat Nederland zich ook niet tot de vier beste nummers twee mocht rekenen. Daarvoor was een verlies met maximaal 16 punten vereist. Het werd een verlies van 31.

Want Oranje speelde een ronduit slechte wedstrijd. De Duitsers verdedigden sterk en kregen meer dan eens een vrijgeleide naar de basket. Het driepunt schot was dodelijk. Hoe anders bij Oranje. Zij werden gedwongen tot geforceerd schoten, op het randje van de schotklok, en werden veelvuldig inside geblockt. Het schot percentage in de eerste helft was ronduit beroerd te noemen: 29%. Bij rust leidde Duitsland met 26-40, na een dramatisch 2e kwart van Nederland (10-21).

Ook het derde kwart liepen de Orange Lions meer achterstand op. Niemand in het team was in staat op de ploeg over haar dode punt te helpen. Zeven minuten lang zou Nederland niet scoren. Pas bij 26-50 volgde eindelijk een score. Een oproep van Arvin Slagter in de pauze tussen het 3e en 4e kwart aan het publiek om juist nu achter Oranje te gaan staan leidde zowaar tot een opleving van Nederland. De ploeg kwam terug tot 15 punten. Maar liet daarna Duitsland weer snel weglopen.

Oranje werd in eigen hal overklast. Aanvallend en verdedigend was dit Duitsland veel beter. Dat juist gisteravond de Orange Lions hun slechtste wedstrijd speelden deed pijn en menigeen dacht nog terug aan de eerste nederlaag in de kwalificatie reeks. Het verlies met slechts 4 punten tegen Oostenrijk. Een dure nederlaag. Winst toen had namelijk volstaan voor kwalificatie.