(Foto's: Chris de Waard).

Taalmuseum open in hal van stadhuis

In de centrale hal van het Leidse stadhuis heeft de eerste tentoonstelling van het Taalmuseum een plekje gekregen. De expositie heet: Van wie is de taal? en kan tijdens de openingstijden van het stadhuis worden bezocht.

‘Gaaf’ of ‘cool’. ‘Pleur op’ of ‘ga toch weg’. De een vindt dat een premier best pleur op mag zeggen, de ander gruwt daarvan. De tentoonstelling ‘Van wie is de taal?’ in het stadhuis van Leiden nodigt uit om na te denken over je eigen taalgebruik, aldus Niels Schiller. De hoogleraar in taalwetenschap is samen met tal van andere Leidse onderzoekers lid van de redactieadviesraad van het Taalmuseum. “We laten zien dat taal nooit neutraal is en dat ieder taalgebruik reacties oproept.”

Het Taalmuseum Leiden heeft geen eigen gebouw en organiseert alle activiteiten in de openbare ruimte. Zoals de taaltalkshow in de Leidse Schouwburg in de laatste Nacht van Kunst & Kennnis. In deze show analyseerden neerlandici de taal van politici als Pim Fortuyn en Joop den Uyl. “Taal verdient een levendig en laagdrempelig podium”, licht Erik Schilp toe. De Leidse alumnus ontwikkelde het concept voor het museum dat vooral interactie met het publiek wil. Het stadhuis leent zich daar goed voor: Leidenaren die wachten op hun paspoort kunnen nu hun favoriete woorden kiezen.

Gers
Op de tentoonstelling kan ook iedereen suggesties doen voor nieuwe, zelfbedachte woorden. Bij woordenlijstjes staat de vraag welk woord de bezoeker gebruikt: zeg jij zalig, denderend, mieters, hip, blits, cool, onwijs, gaaf, vet of chill? Direct na de start van de expositie barstte een discussie los op twitter: waarom staan ‘gers’ en ‘biek’ er niet bij?

Een museum voor iedereen
Die discussie is precies waar het museum op mikt, want taal is van iedereen. Schiller hoopt dat het museum een divers publiek bereikt: “Er was nog geen breed en toegankelijk platform dat taal in de meest brede zin verbindt met museale technieken en publieksactiviteiten.”

Het museum richt zich op verschillende doelgroepen. Zo komen er activiteiten voor kinderen, jongeren, taalliefhebbers, amateurs en professionals.

Ook diverse andere gemeenten willen deze tentoonstelling in huis hebben. ‘Cool’ vond Willem te Beest, vice-voorzitter van het college van bestuur van de universiteit bij de opening. ‘Gaaf zeg ik nog net, maar vet nooit .’

De tentoonstelling ‘Van wie is de taal?’ is van 19 september tot en met 6 januari in het stadhuis van Leiden te bezoeken en te ervaren.

Het Taalmuseum Leiden is een initiatief van de Universiteit Leiden en heeft de steun van de gemeente Leiden. Partners van het museum zijn Onze Taal, BplusC en Kennisland.

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×