Ruim tien jaar strijd met gemeente over goedgekeurd plan

Duizenden euro’s en minstens net zoveel uren hebben de broers Jan en Wim van Schie inmiddels in hun strijd met de gemeente Leiden gestoken. Inzet: de bouw van een woning aan de rand van de Oostvlietpolder.

Chris de Waard in gesprek met de broers Van Schie na hun inspraakreactie in de raadscommissie.

Het ouderlijk huis van de familie van Schie staat helemaal aan de rand van de polder. Met uitzicht op en vanaf de Europaweg. Daar had vader Van Schie decennialang zijn tuindersbedrijf. Toen opvolging uitbleef, werd het bedrijf opgedoekt. Verkopen lukte niet, omdat de gemeente een voorkeursrecht op de grond had gevestigd. Alleen de half ingestortte kassen herinneren nog aan die tijd.

De kinderen Van Schie wilden graag dat hun ouders zo lang mogelijk thuis konden blijven wonen. Het idee was daarom om het bedrijf te ontmantelen en op een deel van die grond een tweede woning te bouwen waar een van hen zou gaan wonen om voor pa en ma te zorgen.

Na een afwijzing door de gemeente van hun ingediende plannen begon een juridische strijd die nog altijd voortduurt. Al in 2005 gaf de raad van State, de hoogste rechter in ons land, de familie gelijk. De woning mocht er komen. Maar nu, elf jaar later is er nog steeds geen toestemming van de gemeente. Die staat nu wel op het punt om een nieuw bestemmingsplan voor het gebied vast te stellen, waarin gewaarborgd wordt dat de polder groen blijft.

Afgelopen donderdagavond konden belanghebbenden hun zegje doen in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. Dat deed onder andere de familie Van Schie. Met hun verhaal hebben ze in ieder geval bereikt dat het vaststellen van het bestemmingsplan is uitgesteld. De raad wil zich nader in de zaak verdiepen. Dat kan onder meer vanavond. Dan zijn de raadsleden voorafgaand aan hun fractie-overleg uitgenodigd aan de Vlietweg.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×