D66-fractievoorzitter Corine Hamer ligt onder vuur. Coalitiepartners CDA en VVD eisen haar vertrek. (Afbeelding: Gemeente Leiderdorp).

Coalitie Leiderdorp staat op springen

De drie-partijen coalitie in Leiderdorp, bestaande uit D66, CDA en VVD, haalt de eindstreep niet. Er is ruzie tussen enerzijds VVD en CDA en anderzijds D66. De twee eerste partijen eisen het vertrek van D66-fractievoorzitter Corine Hamer. D66 weigert dat en blijft vierkant achter haar staan. Een lijmpoging van D66 is dit weekeinde direct door de twee coalitiepartners verworpen.

“De coalitiepartners van D66, CDA en VVD, zijn niet bereid het belang van Leiderdorp en haar inwoners boven hun persoonlijke voorkeuren te stellen,” zo stelt D66-raadslid Ed Grootaarts die als woordvoerder voor D66 optreedt. “Na een verhitte discussie over een raadsvoorstel dat ik indiende over opvang van één dakloze in Leiderdorp in het politiek forum van 4 oktober hebben de VVD en het CDA het vertrek geëist van onze fractievoorzitter Corine Hamer als ‘enige oplossing’ voor het voortbestaan van de coalitie. Dat is een onmogelijk offer.”

D66 Leiderdorp heeft CDA en VVD als compromis voorgesteld om alle drie de fractievoorzitters te wisselen om zo de lucht te klaren. Grootaarts: “Op dit voorstel zijn VVD en CDA niet ingegaan. D66 was wél bereid om in het belang van het dorp een gezamenlijk offer te brengen. We moeten helaas vaststellen dat die bereidheid er bij VVD en CDA niet is.”

Fractievoorzitter Corine Hamer zegt in een verklaring dat de verhoudingen door de kiezer zijn bepaald. “We zijn diep teleurgesteld door het onvermogen van onze collega’s om zich over hun persoonlijke bezwaren heen te zetten. De gemeenteraad is geen theekransje. Besturen doe je met je hoofd en niet met je lange tenen.”

De komende dagen moet duidelijk worden wat de consequenties zijn van de breuk in de Leiderdorpse coalitie.

Leiderdorp Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×