Schrijver en ecoloog Albert Beintema sleepte met zijn boek 'De Grutto' de Jan Wolkersprijs in de wacht. (Foto: Chris de Waard).

Laatste dag Lakenhal met ontbijt en live radio

Al voor 7.00 uur vanmorgen opende Stedelijk Museum de Lakenhal de deuren aan de Oude Singel. Daar begon het feestelijk afscheid van het museum met een live-uitzending van het VARA radioprogramma Vroege Vogels en een gratis ontbijtje voor alle bezoekers.

De toegang is overigens ook gratis op deze laatste dag voordat het museum voor tweeënhalf jaar de deuren sluit voor het publiek.

Directeur Meta Knol van de Lakenhal roept iedereen op om vandaag nog even langs te komen. Om 17.00 uur sluit het museum de deuren om pas weer in het voorjaar van 2019 open te gaan.

Jan Wolkersprijs

Tegen tien uur werd in het programma Vroege Vogels de Jan Wolkersprijs uitgereikt. Het was de vierde keer dat een schrijver van een natuurboek op die manier in het zonnetje werd gezet. Winnaar uit vijf genomineerden was ecoloog Albert Beintema met zijn volgens de jury liefdevolle biografie over de grutto. De meest bekende weidevogel werd vorig jaar nog uitgeroepen tot nationale vogel. aan de prijs is een geldbedrag van 5.000 euro en een tekening van Siegfried Woldhek verbonden.

Chris de Waard maakte een radioverslag over de uitreiking van de Jan Wolkersprijs in de Lakenhal.

De Jan Wolkersprijs voor het beste natuurboek werd vier jaar geleden ingesteld door het programma Vroege Vogels, de Volkskrant en het Wereldnatuurfonds. Dit jaar is daar een vierde partner bijgekomen: de gemeente Leiden. Daarom zal de prijs ook de komende twee jaar in de Sleutelstad worden uitgereikt.

Sluiting museum

Vanmiddag is het museum nog tot 16.00 uur te bezoeken. Allerlei mensen vertellen op zaal over hun favoriete kunstwerk. Vanaf 16.00 uur is er live muziek van het Artvark saxofoonkwartet. Daarmee begint dan de officiële sluitingsceremonie van De Lakenhal met onder andere een bijdrage van stadsdichter Wouter Ydema en cultuurwethouder Robert Strijk.

Aan het einde van de middag werd iedereen vriendelijk het museum uitgelokt door de saxofoonspelers van ArtVark. Daarna gingen de deuren onverbiddelijk dicht om pas weer in 2019 open te gaan voor het publiek.

Verbouwingsperiode

De komende tweeënhalf jaar hoeven de medewerkers van de Lakenhal zich niet te vervelen. Sommige activiteiten gaan door zoals schoolbezoek, beveiligers kunnen straks aan de slag als bewaker van het bouwterrein en ook moeten er nog fondsen geworven worden. Extra personeel trouwens ook, want vanaf 2019 is het museum niet alleen groter, er zijn ook meer activiteiten.

Chris de Waard blikt met Minke Schat van de Lakenhal vooruit op de komende 2,5 jaar en de periode daarna.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×