Mustafa Kus met de oprichters van DENK. De partij waarbij hij zich heeft aangesloten. (Foto's: Mustafa Kus, via Facebook).

Bestuurslid SP Leiden stapt over naar DENK

Bestuurslid Mustafa Kus van de SP Leiden stapt over naar de partij DENK van de afgesplitste PvdA Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Dat meldt de Leidenaar van Turkse afkomst via zijn Facebook-pagina. Hoewel Kus schrijft dat een minderhedenpartij niet zijn voorkeur heeft, sluit hij zich er nu toch bij aan: “Om het evenwicht in de Tweede Kamer te herstellen, tegen de PVV.”

Fractievoorzitter Julian van der Kraats van  de SP Leiden vindt het jammer dat Kus zich aansluit bij DENK. “Mustafa is een geweldige vent. Heb hem gevraagd er nog even over na te denken. En als we toch uit elkaar gaan dan zal dat als vrienden zijn. Ik zal hoe dan ook nog met hem spreken om te kijken welke lessen we hier uit kunnen trekken.”

Kus: “Een partij moet breed georiënteerd zijn en iedereen oprecht omarmen zowel de allochtoon als autochtoon, zowel de religieuzen als atheïsten, zowel de zieken, de ouderen en jongeren. Maar of zo’n partij nu bestaat daar heb ik mijn twijfels over. Hij vindt dat alle bestaande partijen een soortgelijke strategie kiezen als de PVV. “Ze zien dat de PVV het goed doet door haat en nijd te verkondigen en door tegen de moslims en de islam te schoppen. Ze gaan er in mee en schuiven zo hun eigen waarden aan de kant en doen en zeggen dingen die eigenlijk indruisen tegen hun eigen politieke visie en doelstelling. Dit is een heel negatieve ontwikkeling.”

denk_kus02Kus zag ook DENK in eerste instantie als een negatieve ontwikkeling, maar komt daar nu op terug: “Gezien de ontwikkelingen binnen de overige partijen kan DENK juist iets positiefs betekenen. Het kan evenwicht binnen het politieke stelsel creëren maar ook een tegenwicht van de PVV worden. Mits haar een eerlijke kans wordt geboden.”

Het SP-bestuurslid geeft DENK het voordeel van de twijfel en hoopt dat de partij zal kunnen uitgroeien tot een partij voor met meerwaarde voor de hele samenleving. Kus: “Want een partij voor alleen minderheden zal niet tot iets kunnen groeien waar iedereen zich thuis voelt. Het zal dan klein blijven en alleen in het klein kunnen denken. DENK goed na voordat je je stem uitbrengt.”

Kus is in Leiden naast bestuurslid van de SP ook bekend als oprichter van de Stichting Omalief, waar Turkse en andere islamitische jongeren zich inzetten tegen de vereenzaming van ouderen. Met dat initiatief won hij vorig jaar de Nederlandse Compassieprijs. Ook mocht hij aanschuiven op Paleis Noordeinde bij de jaarlijks georganiseerde Uitblinkerslunch van het Koninklijk Huis.

Leiden Politiek kusdenk


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×