Politie waarschuwt voor nepagenten

Bij de politie komen de laatste weken steeds meer meldingen binnen over één of meerdere personen die zich voordoen als agent en door middel van een babbeltruc, voornamelijk ouderen, van hun kostbaarheden beroven.

“Wij willen mensen er op wijzen dat de politie nooit bij mensen aan de deur komt om te vragen naar de beveiliging in de woning. Ook zal een agent nooit vragen waar u uw kostbaarheden opbergt,” zo laat de politie weten. Nepagenten maken misbruik van mensen die te goeder trouw zijn en de politie doet er alles aan om de nepagenten zo snel mogelijk op te sporen en aan te houden.

De meest recente meldingen kwamen gisteren binnen. Toen werden twee ouderen in Voorhout slachtoffer van een nepagent die in de Boekenburglaan aanbelde bij een 74-jarige vrouw. Hij vertelde dat de politie op zoek was naar een inbreker en dat hij graag zelf wilde zien of haar huis wel goed was beveiligd. Eenmaal binnen wist hij een geldbedrag buit te maken.

In Katwijk werd gisteren een 86-jarige vrouw in haar woning aan het Kamperfoelieplein slachtoffer van een soortgelijke babbeltruc. Ook hier wist de man een geldbedrag buit te maken.

Een derde melding kwam uit Oegstgeest. Daar reageerde een bejaarde vrouw heel alert. Zij weigerde de man binnen te laten, deed snel de deur dicht en belde de politie. Hier bleef het dan ook bij een poging.

Signalement

De nepagent is een man tussen de 35 en 50 jaar oud. Hij is tussen de 1.70 meter en de 1.85 meter lang en heeft een stevig postuur. Slachtoffers meldden dat de man kort, donker of blond haar had. Hij spreekt over het algemeen beschaafd, maar ook wordt plat Haags en Amsterdams gemeld. Het is dan ook nog niet duidelijk of het gaat om één dader of dat er meerdere nepagenten in de regio actief zijn.

De slachtoffers zijn over het algemeen in de ochtenduren door de nepagent benaderd en daarbij toonde hij steeds een legitimatiebewijs. Hij gebruikt vaak de smoes dat hij komt controleren of de beveiliging van de woning wel in orde is. In een enkel geval werd gemeld dat de man in een soort politie-uniform aan de deur kwam.

Werkwijze

De dader kijkt in de woning en lokt de bewoner uiteindelijk mee naar boven. Vervolgens gaat hij weer heel snel naar beneden en verdwijnt. De buit bestaat tot nu toe uit sieraden, contant geld en in een enkel geval een bankpasje.

Oproep getuigen en gedupeerden

De politie komt graag in contact met mensen die geconfronteerd zijn met één of meerdere personen aan de deur, die via een babbeltruc binnen probeerden te komen. Ook wil de politie graag spreken met mensen die over informatie beschikken die mogelijk met deze babbeltrucs te maken kan hebben.

Wie zelf slachtoffer is geworden van een babbeltruc of meer informatie heeft, kan contact opnemen met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

De politie heeft ook nog een aantal tips om te voorkomen dat mensen slachtoffer worden van een babbeltruc. Laat niet zomaar onbekenden in uw huis. Check vooraf wie u binnen laat. Is iemand toch al binnen, verlies hem dan niet uit het oog en laat u niet afleiden. Doe ’s avonds laat en ’s nachts niet open als u niemand meer verwacht en u niet weet wie er voor uw deur staat. Staat er onaangekondigd iemand van een bedrijf voor de deur? Laat de man of vrouw niet binnen. Bel eerst ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie en controleer of het klopt.

Vertrouwt u iets niet? Bel direct 112.

De politie roept mensen ook op om oudere familieleden te waarschuwen tegen dit soort praktijken. Vertel (groot)ouders en/of oudere buren dat er nepagenten actief zijn en dat ze, als ze een situatie niet vertrouwen, de deur niet moeten openen en direct 112 moeten bellen.

112 Sleutelstad Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×