(Foto's: Emile van Aelst / Leidse Glibber).

Brandgevaarlijke huiskamer zet aan tot actie

De brandgevaarlijke woonkamer die Brandweer Hollands Midden ontwierp, heeft mensen aangezet om actie te ondernemen in hun eigen huis. Afgelopen maanden was de woonkamer met vijftien onveilige situaties te bezoeken op evenementen, open dagen en veiligheidsdagen van de brandweer. Uit een enquête die achteraf werd toegestuurd blijkt dat één op de vijf mensen na het bezoek hun eigen huis veiliger hebben gemaakt.

Ouders en kinderen werden uitgedaagd om zoveel mogelijk gevaarlijke situaties te herkennen. De 11-jarige Daniëla van Gellecum wist alle gevaren te vinden en won daarmee de speurneuzenwedstrijd. Woensdagmiddag kwam ze haar prijs ophalen in de kazerne in Leiderdorp. Daar kreeg ze uitleg over het werk van de brandweer en werd ze aangekleed als echte brandweervrouw.

Veel huiskamers in Nederland zijn niet brandveilig. Ook de ‘huiskamer’ van Brandweer Hollands Midden is qua brandveiligheid niet op orde. “Onze evenementenstand zit vol fouten en is een uitdagende 3D speurtocht voor jonge speurneuzen, waarbij ze zelf actief op zoek kunnen naar allerlei brandgevaarlijke situaties. We rekenen er natuurlijk op dat ze hun ouders in hun kielzog meenemen”, aldus Julia Kooijman van Brandweer Hollands Midden.

Volgens Kooijman gaat het erom dat bezoekers van de stand met elkaar nadenken over brandveiligheid en daarin zelf bewuste keuzes maken. “Nu eens niet via een folder, maar op een hele aanschouwelijke manier.”
En het werkt. Kooijman: “Ouders en kinderen gaan fanatiek op zoek en praten intussen met elkaar over brandveiligheid. Ook vragen we hen welk cijfer zij geven voor de veiligheid in hun eigen woning, welke brandveiligheidsvoorzieningen zij zelf al genomen hebben en of ze van plan zijn iets te veranderen na het bezoeken van onze stand.”

Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×