Wethouder Jeff Gardeniers (kunst) en wethouder Kees Wassenaar (ruimtelijke ordening) onthulden gezamenlijk het kunstwerk. (Foto: J.P. Kranenburg).

Onthulling kunstwerk Limes in Leiderdorp

Gistermiddag werd in Leiderdorp het kunstwerk ‘Pleisterplaats’ op zijn definitieve locatie onthuld. De afgelopen periode stond het kunstwerk op een tijdelijke plaats aan de Willem-Alexanderlaan bij het gemeentehuis, maar nu de nieuwbouwwijk ‘Plantage’ gereed is, heeft ook het kunstwerk zijn definitieve plaats gekregen.

Pleisterplaats is gemaakt door Frank Halmans. Voordat de nieuwe wijk in het projectgebied ‘Plantage’ werd gebouwd, is er tot 2013 archeologisch onderzoek gedaan. Veel sporen uit de Romeinse en Karolingische tijd zijn teruggevonden. Om dit onder de aandacht te brengen in de nieuwe wijk, heeft de kunstenaar in opdracht van de gemeente Leiderdorp een kunstwerk gerealiseerd.

Barbaars gebied
In de Romeinse Tijd was Leiderdorp het ‘barbaarse gebied’ dat met zijn ligging aan de Rijn direct aan de grens van het Romeinse Rijk lag. Via het dichtbij gelegen Castellum Matilo was er uitwisseling tussen de Romeinen en de barbaarse kant, waar de resten uit de Plantage een bewijs van zijn; een ‘pleisterplaats’.

Pleisterplaats
Met het kunstwerk heeft Halmans deze pleisterplaats vorm gegeven door een uitwisseling te maken tussen het heden en het verleden. De plek waar vroeger de Romeinse soldaat op veldtocht marcheerde, is nu een pleisterplaats voor voorbijgangers die langs de Limes een tocht maken en even kunnen uitrusten. De objecten die in het gebied zijn gevonden zien er misschien anders uit dan nu, maar hebben nog steeds dezelfde bedoeling.

Cultuur Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×